DRUŠTVO PREPORUKA

BILI SMO: Djeca uživala u radionici ,,Uz knjigu se raste“

svjetski-dan-knjigeUčenici petog razreda Osnovne škole ,,Radojica Perović“ uživali su danas u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“ u Podgorici u kreativno-edukativnoj  radionici ,,Uz knjigu se raste“. Radionica je organizovana povodom Međunarodnog dana knjige za djecu, a vodili su je bibliotekarke Dječijeg odjeljenja ove ustanove Vjera Popović i Mirjana Žuha.

svjetski-dan-knjige_3

Cilj je, kako nam je kazala Popović, bio upoznavanje djece sa značajem knjige.

– Svakoga mjeseca imamo ovakve radionice, a od septembra planirana su druženja sa pjesnicima gdje bi se djeca upoznavala sa književnim djelima tog žanra – kazala je za MNE magazin Vjera Popović.

svjetski-dan-knjige_2

Matija je na početku primijetio ,,kako je svaka knjiga film, pa niko neće da uzme knjigu u ruke i pročita je“. Njemu se ne sviđa što u serijalu filmova o Hariju Poteru nema pola detalja kojih ima u knjizi.

– Upravo su ova naša druženja zbog toga. Jednostavno, ništa ne može da zamijeni knjigu. Ni internet, ni film – rekla je bibliotekarka Mira.

Ona je dodala da gledanje filma urađenog po knjizi može da bude samo plus, zbog upoređivanja, ali mnogo je ljepše kada se pročita knjiga.

–  Knjiga nudi emociju, sliku i muziku – objasnila je bibliotekarka Mira.

Matija je pitao i ,,zašto svaka bajka i knjiga nema realan kraj?“ i kazao da nije baš sve tako lako u životu, da se ne može pucketanjem prsta sve riješiti.

– Bajke i priče nas uče da bismo trebali da idemo tim putem. Nažalost, u životu nije tako, ali, uvijek se potrudite da odaberete pravu stranu, da njegujete plemenitost, ljepotu, ljubav i, jeste li čuli za Eziperija, koji je napisao ,,Malog princa“, koji je kazao da se bitno ne vidi očima, već srcem – istakla je bibliotekarka Mira.

svjetski-dan-knjige_1

Školarci su bili vrlo aktivni u igrama asocijacija, pripovijedanju sopstvene priče, tako što je Petar počeo rečenicom, a onda su ostali se nadovezivali na posljednje riječi rečenice svojih drugara iz razreda i tako gradili tekst. Od slova ,,D“ i ,,A“ pravili su piramidu riječi. ,,Izokrenuta priča“ Branka Ćopića koju je čitala bibliotekarka Vjera izazvala je smijeh kod đaka upravo okrenutim rečenicama u djelu.

,,Krvava bajka“, ,,Hari Poter i Kamen mudrosti“, ,,Znakovi pored puta“, ,,Orlovi rano lete“, ,,Svemoćno oko“ samo su neka od omiljenih djela koja su nabrojala djeca.

– Mogu da kažem kao odrasla da je najljepše kad uspijete da sačuvate ono dijete u sebi. Njegujte to dijete u sebi kada budete sa ove strane kao što smo koleginica Vjera i ja. Kada budete odrasli, sjetite se dana djetinjstva kada ste sanjali bajkovite snove. Zaista, to je najvrednije što neko može da ima – poručila je bibliotekarka Mira. Sva djeca na kraju su na poklon dobili članske karte Biblioteke.

B.R.