MAGAZIN

OPREZ: Danas se neko može našaliti s vama

o-WOMEN-LAUGHING-facebookU svijetu se danas obilježava Dan aprilskih budala, kod nas poznatiji kao Dan lažova. To je datum koji svaki šaljivdžija jedva čeka. Ponekad su te šale simpatične, a ponekad znaju da budu i okrutne.

Niko ne zna pravo porijeklo ovog praznika. Neki kažu da je nastao 1582. u Francuskoj, drugi da je postao popularan 1700. godine u Engleskoj.

Običaji u svijetu

U svijetu postoje različiti običaji proslave ovoga dana.

U Francuskoj se ovaj praznik zove Aprilska riba, a najviše mu se tada raduju mališani, koji lijepe slike ribe na leđa svojih drugara i čekaju da ih oni primijete.

French-Moments-Term-1-2011-13U Škotskoj se ovaj datum slavi dva dana – jedan se zove ,,Ulovi bilmeza”, kada ljudi šalju poštom lažne poruke, a 2. april rezervisan je za znak ,,šutni me” zalijepljen na zadnjici. U Engleskoj i Kanadi šale za ovaj praznik izvode se samo ujutru.

U Iranu ovaj dan ima sasvim drugu konotaciju. U toj zemlji je 13. dan persijske Nove godine, poznat kao Sizdah Bedar. Slavi se vani, gdje se baca zeleno povrće sabzeh, što predstavlja otklanjanje nesreće za godinu koja slijedi.

Novinarske šale

Novinske kuće uključivale su se u šalu na ovaj dan još od 1957. godine.

Bi-Bi-Si (BBC) je 1957. nasamario gledaoce da pomisle da porodica u mjestu Tičino u Švajcarskoj sadi špagete na drveću. U pitanju je bio dokumentarni program, a radio ga je priznati voditelj Ričard Dimblbi.

1962stensson_300

Šveđanin stavlja najlonku na televizor

Švedska nacionalna televizija 1962. godine natjerala je gledaoce da pomisle da će, ako stave najlon čarapu na ekran, dobiti televizor u boji.

Gravitacioni efekat planete Pluton bio je glavna ,,fora” tog 1. aprila 1976. godine. Britanski astronom Patrik Mur obavijestio je tada slušaoce Bi-Bi-Sijevog Radija 2 da će zbog udruživanja dvije planete 1. aprila početi da doživljavaju čudan osjećaj letjenja.

Časopis ,,Sports ilustrejtid” (,,Sports Illustrated”) je 1985. godine objavio članak novinara Džordža Plimptona na 14 strana o fenomenu bezbola, bacaču ,,Metsa” Hejdenu Sidarti Finču kojeg su svi zvali Sid. Nepostojeći Finč odrastao je u engleskom sirotištu i stalno sa sobom nosio rog. Bacao je lopticu 270 kilometara na sat zahvaljujući meditaciji koju je od joguna naučio na Tibetu.

U lokalnim novinama, na udarnoj strani, 1986. godine objavljena je reklama da će 1. aprila biti organizovana parada u Njujorku.

Kompanija ,,Tako bel” objavila je 1996. godine reklamu na udarnoj strani nekoliko glavnih američkih novina da je kupila kultno Zvono slobode u Pensilvaniji i nazvala ga ,,Tako Zvono slobode”.

Britanski radijski voditelj Nik Taf pozvao je 1998. godine južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandelu pretvarajući se da je britanski premijer Toni Bler. Mandela je tek otkrio da nije riječ o pravom Toniju Bleru kada ga je Taf pitao šta radi za prvi april.

Godine 2008. Bi-Bi-Si je ponovo uspio da natjera gledaoce da nasjednu na aprilski štos. U dokumentarnom programu ,,Čuda evolucije” voditelj Teri Džons pričao je o letećim pingvinima koji su pobjegli sa hladnog Antarktika u tropske šume Južne Amerike.

Lokalna radio stanica RedFM u Korku nasamarila je na stotine fanova grupe ,,U2” tako što je objavila da će 1. aprila 2009. godine ovaj bend održati koncert na krovu zgrade. Svu su pohrlili na nastup, a tamo ih je čekala tribjut grupa ,,U2Utopia”.

Dnevni list ,,Gardijan” (The Guardian) objavio je 2013. godine da je kreirao novi rijaliti uređaj, naočare ,,Gardijan gogls” (Guardian Goggles) kojima će direktno posmatračima biti omogućeno da vide svijet kroz ,,Gardijanove” oči.

Gledajte pažljivo stranice MNE magazina. Nikada ne znate kada vas možemo iznenaditi.

Prir. B.R.

Audio: nicktuff.co.uk

Foto: Facebook/Frenchmoments.eu/Hoaxes.org