ART PREPORUKA

TALENTI: Novi uspjeh mlade gitaristkinje Nađe Janković

nadja jankovicČetrnaestogodišnja Nađa Janković iz Kotora osvojila je prvo mjesto na međunaradnom takmičenju klasične gitare u Poreču. Ovo je za nju deseta nagrada i kaže da je ponosna na svako priznanje koje je do sada osvojila.

– Takmičenje ,,Porečki tirando“ trajalo je od 26. do 29. marta. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Drago mi je što sam baš na ovom prestižnom takmičenju uspjela da osvojim prvo mjesto. Dobila sam skulpturu, zlatnu medalju i ček od 1000 eura za izradu gitare – ispričala je za MNE magazin Nađa Janković.

Ona je učešće na ozbiljnim međunarodnim takmičenjima na klasičnoj gitari počela 2012. godine. Već naredne godine osvojila je zlatnu medalju u Sloveniji na takmičenju ,,Dnevi kitare Krško“. Zatim je, u oktobru iste godine, u Almeriji dobila prvu nagradu na takmičenju ,,Julijan Arcas“, a onda su se prva mjesta nizala.

– Uporedo sa Osnovnom školom ,,Njegoš“ u Kotoru, pohađam i muzičku školu u Tivtu u klasi profesora Srđana Bulatovića. Gitaru sam počela da sviram relativno kasno sa skoro deset godina – ističe mlada umjetnica.

U narednom periodu čekaju je novi izazovi. Prvi već za koji dan na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu.

– Onda slijede Slovenija, Austrija, i vjerovatno Amerika, gdje će se održati svjetsko takmičenje u klasičnoj gitari. San mi je da jednog dana sviram u prepunim salama svjetskih pozornica i da me ljudi pamte po dobroj muzici – rekla je Janković.

kud duga