DRUŠTVO

NOVA PRAVILA O KOKPITU: Na crnogorskom nebu poštuju se regulative EASA-a

Airplane-Cockpit-With-Pilot

Evropska agencija za vazduhoplovnu sigurnost (EASA) izdala je prošlog petka avio-kompanijama privremenu preporuku da, kada jedan od članova posade iz bilo kog razloga napusti kokpit, u kabini moraju ostati najmanje dva člana.

Kako je kod nekih avio-kompanija u svijetu i regionu, poput ,,Air Serbije“ i ,,RyanAir“-a, ovo pravilo odranije uvedeno, obratili smo se predstavnicima Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, ,,Montenegro Airlines“-a i ,,Turkish Airlines“-a za pojašnjenje oko regulisanja ovog pravila u našoj zemlji.

Direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Mileta Nikolić kazao nam je da su propisi Evropske unije u oblasti vazdušnog saobraćaja najvećim dijelom preuzeti u crnogorskom regulatornom sistemu.

– Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja objavila je u petak dokument o kojem su informisani i naši operatori na koje se ovaj dokument može odnositi. Shodno propisima Evropske unije, ni u oblasti sigurnosti vazdušnog saobraćaja, niti u oblasti bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, ne postoje regulatorni zahtjevi koji obavezuju da u pilotskoj kabini u svakom trenutku moraju biti prisutne dvije osobe, to jest, da u slučaju privremene odsutnosti nekog od članova pilotske posade njegovo mjesto mora zauzeti neko od članova kabinskog osoblja – rekao je Nikolić.

On dodaje da činjenica da ova regulatorna obaveza ne postoji ne spriječava avio-kompanije da u sopstvenim procedurama razrade ovu mogućnost i obezbijede da se u svakom trenutku u pilotskoj kabini nalaze dvije osobe.

– ,,Montenegro Airlines“ poštovaće sva pravila koja donese Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore – rekao je za MNE magazin portparol te kompanije Nenad Marković.

Nova pravila proteklog petka uvele su mnoge evropske kompanije, među kojima ,,Croatia Airlines“ i ,,Turkish Airlines“.

– Ostavljanje člana posade samog u kokpitu dešava se samo pod posebnim okolnostima i u vrlo rijetkim situacijama tokom leta. Usvajanjem novog pravila član posade neće moći da ostane sam ni pod kakvim okolnostima. U kokpitu će uvijek, uz člana posade, biti perser ili stjuart kojeg je perser odabrao – kazao je za MNE magazin portparol kompanije ,,Turkish airlines“ dr Ali Genč.

,,Lufthansa“ će u sva svoja sjedišta i ogranke ,,Germanwings“, ,,Austrian Airlines“, ,,Swiss Air“ i ,,Eurowings“ uvesti pilota zaduženog za sigurnost koji će provjeravati i razvijati proceduru vezanu za sigurnost leta i direktno odgovarati izvršnom direktoru ,,Lufthanse“ Karstenu Šporu.

Bojana Radonjić

Foto: Healing the body