PROJEKTI

AKTUELNO: U Crnoj Gori samo 40 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje

kvalitetno-obrazovanje_1--UNICEF

– Studija o 22.000 djece u Crnoj Goru, uzrasta od tri do šest godina, pokazala je da je 53 odsto upisano, ali samo 40 odsto pohađa predškolsku ustanovu – saopšteno je danas na  konferenciji ,,Kvalitet obrazovanja – rano i predškolsko obrazovanje” koju su organizovali Ministarstvo prosvjete i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori.

Bendzamin-Perks---UNICEF

Bendžamin Perks

– Rezultati Pisa testiranja pokazuju da petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori koji nijesu pohađali predškolsko obrazovanje zaostaju godinu za svojim vršnjacima iz matematike, čitanja i prirodnih nauka – kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Podgorici. On je dodao da je manja vjerovatnoća da će dijete rođeno u Rožajama pohađati predškolsko obrazovanje nego u Budvi i ukazao na nejednakost između između siromašne i bogatije djece. Perks je naveo da se u EU 93 odsto djece upisuje u vrtiće, a da je plan da do 2020 to bude 95.odsto.

Ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je da je cilj podići kvalitet i obuhvat predškolskog obrazovanja.

– Cilj za 2015. godinu smo postigli i prestigli, ali konačan nije dok sva djeca ne budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja – kazao je Bošković. On je objasnio da je  potrebno je podizati kvalitet infrastrukture za te svrhe, jer bi to značilo otvaranje novih predškolskih ustanova u vaspitno obrazovnom sistemu Crne Gore. Naveo je da je u septembru prošle godine otvoreno pet takvih ustanova i najavio da će u narednom periodu, u dogovoru sa bankom Savjeta Evrope, otvoriti još sedam.

– Naš cilj je da 2020. godine praktično 95 odsto djece bude upisano u sistem predškolskog obrazovanja – poručio je Bošković.

Prema njegovim riječima, Budva je već dostigla taj procenat, tačnije 94 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, dok u Rožajama, kako je dodao, samo deset odsto djece pohađa to obrazovanje.

To obrazovanje, kako je objasnio, bitno je zbog smanjenja kriminaliteta, boljeg obrazovanja kasnije i stvara veće šanse i preduslov za uspjeh u karijeri.

– Koliko god se čini daleko cilj od 95 odsto djece u 2020. godini koje pohađa predškolsko obrazovanje, siguran sam da mi to možemo ostvariti – zaključio je Bošković.