DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Otvorena pijaca organskih proizvoda

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović otvorio je danas na Trgu Republike u Podgorici pijacu organskih proizvoda. Pijaca će do jeseni  raditi svake subote od 10 sati.

Ivanović-Predrag-sajam organskih proizvoda_slajderMinistar je obišao desetak štandova i tom prilikom je probao sušene jabuke i sok od divljeg šipka bez šećera za koji je rekao da je izvanredan.

-Po prvi put na organizovan način sa Udruženjem organskih proizvođača Crne Gore promovišemo organsku proizvodnju. Volio bih da to bude ustaljena praksa – kazao je Ivanović.

On je objasnio kako su ekološke štandove ustupili na korišćenje Udruženju organskih proizvođača na rok od dvije godine, koliko predviđaju da će najmanje trajati akcija. Ministar je rekao kako bi volio da se u tom periodu zabilježi povećan broj organskih proizvođača, kao i proizvoda. Naveo je kako ovi proizvođači više zarađuju nego poljoprivrednici koji se bave klasičnom proizvodnjom.

-Raste broj ljudi koji žele da se bave organskom proizvodnjom. Prije svega me interesuju oni koji bi krenuli u proizvodnju organskog mesa, jer nam se čini da tu postoji praznina koju moramo da popunimo. I treba da poroizvodimo što više organskog voća i povrća –kazao je Ivanović.

2-sajam-organske-hrane

Pijaca organskih proizvoda je, prema riječima ministra, dobar put kako na praktičan način može da se predstavi ono što se radi u poljoprivredi. Raduje ga što u okolini Podgorice raste broj poljoprivrednika koji žele da šire svoja gazdinstava, kao i onih koji hoće da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ukoliko bi proizvođači organske hrane uspjeli da zadovolje potrebe države, ministar je rekao da bi to bio veliki uspjeh.

-Pored 620.000 stanovnika imamo oko 1.200.000 turista koji dominantno traže organske proizvode ili tradicionalne. Zadovoljiti njihove potrebe bilo bi više nego dobro – kaže Ivanović.

On je istikao kako postoje brojni izazovi, ali da možemo da sačuvamo ono što će da bude dobra priča iz Crne Gore ukoliko budemo radili zajedno.
-Suočićemo se sa nekoliko dilema. Jedna od njih se ne odnosi samo na proizvode koji su genetski modifikovani, nego i na sjemena koja su prošla kroz neku vrstu GMO modifikacije – kazao je ministar.

8-sajam-org.hraneAko se sve bude odvijalo po planu, Ivanović je rekao da bismo možda do ulaska u EU bili u mogućnosti da budemo kao zemlja prepoznata po nekoliko proizvoda koji su organski. Sa tim proizvodima bi, kako je naveo, mogli da “idemo vani”.

Možda se među tim proizvodima nađu i oni koje proizvodi Vesna Borović. Na njenom štandu nam je pokazala da prodaje organska brašna, luk i krompir. Kaže da joj država subvencijama olakšava da stvara organsku hranu.

-Imamo i neku sigurnost u slučaju vremenskih nepogoda. Poljoprivreda je rizična grana proizvodnje – kaže Borović.
I Rašo Miljanić proizvodi organsku hranu. Na štandu je izložio kozje proizvode. Ako neko želi da se bavi ovim poslom, on kaže da je potrebno od pet do 10 godina da biste se pripremili i proizveli nešto.

-Sve je zdravo i kupac je siguran da je hrana bezbjedna –kaže Miljanić.

6-sajam-org.hrane

Građani probali organsku hranu

 

Mnogi građani su se uvjerili u to. Probali su raznu organsku hranu i dijelili su hvale proizvođačima.