PREPORUKA PROJEKTI

POLJOPRIVREDA: Pijaca organske hrane subotom u Podgorici

,,Dani crnogorske organske hrane”, odnosno pijaca tih  proizvoda, biće otvorena u centru Podgorice u subotu, 28. marta.

ilustracija

ilustracija

Ministarstvo poljopriovrede i ruralnog razvoja  doniralo je proizvođačima drvene štandove na kojima će, kako je planirano, svake subote do jeseni, potrošači moći da kupe sertifikovane, organske proizvode. Pijacu će na Trgu Republike, u subotu, u 11 sati, otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

– Organska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača i asortiman proizvoda – saopšteno je iz Ministarstva.

Za sada je u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača od čega 11 iz oblasti ratarstva, 10 voćarstva, pet stočarstva i dva u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade. Najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda.

– Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50 odsto više hranljivih materija, vitamina i minerala. U sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala, ostatke antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih ljekova, s obzirom da su ova sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji – navodi se u saopštenju.

Email
Ključne riječi: