ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Studenti koriste preparate za bolju koncentraciju, ljekari protiv

tired studentNeki studenti iz Crne Gore koriste preparat memoaktiv u namjeri da poboljšaju koncentraciju pri učenju i ostanu što duže budni. Novinari MNE magazina razgovarali su  sa 16 studenata i svi su za naš portal kazali kako su bez konsultacije sa ljekarom probali ovaj preparat i još neke tablete. Ivan T. kaže kako je probao guaranu u tabletama i da se bio na kratko uplašio, jer je osjetio da mu srce ubrzano kuca.

-Ali, brzo je prošlo. Nijesam morao da se javljam u Urgentni centar – kazao je Ivan.

Njegov kolega Marko, kao i ostali, koristili su preparat memoaktiv. Željeli su da spreme ispit za noć, pa im je, kako kažu, bilo potrebno nešto što će im dati energiju i poboljšati koncentraciju.

-Popio sam memoaktiv i odmah sam zaspao. Nijesam mogao da učim, jer mi ništa nije pomogao– kaže Marko uz osmijeh.

Upravo memoaktiv je, prema riječima dr farmacije Sanje Gošović – Bujošević najtraženiji preparat koji studenti traže u apotekama.

-Kažu nam kako žele da ostanu što duže budni… -kaže farmaceutkinja.

Energetska pića, ajkulino ulje, omega tri ili akutilfosfor samo su neki sa liste preparata koje neki studenti piju.

Podsjetimo, dio medija iz Srbije prenio je juče informaciju da su pojedini studenti nakon uzimanja tableta za poboljšanje koncentracije pred ispit  loše osjećali i da su završavali u Urgentnom centru. Nijedan ovakav slučaj nije zabilježen kod nas u Urgentnom centru KC Crne Gore. To za MNE magazin potvrđuje direktor Urgentnog Vladimir Dobričanin.

-Ne znam koje su to tablete za koncentraciju…To nije nešto što je medicinski opravdano – kaže Dobričanin.

Sa njim je gotovo saglasna izabrana doktorica u podgoričkom Studentskom centru Jadranka Radunović – Papić. Nijedan student od nje, kako kaže, nikada nije tražio da mu preporuči tablete za poboljšanje koncentracije.

– Da me je i neko pitao ne bih mu dala odobrenje. Ako vidim da je krizna situacija poslala bih ga kod psihologa ili psihijatra. Ništa ja ne bih preporučivala za mozak i centralni nervni sistem – kaže doktorica.