DRUŠTVO PREPORUKA

INTELIGENCIJA: Prosjek članova Mense u Crnoj Gori je 20 godina

eliz ten roberts

Eliz Ten Roberts najmlađa je članica Mense

Najmlađi član međunarodne organizacije Mensa na svijetu je Britanka Eliz Ten-Roberts. Ona je na dan kada je registrovana u ovoj organizaciji, 2009. godine, imala dvije godine, četiri mjeseca i 14 dana. Njen koeficijent inteligencije je 156.

Tragom te informacije, kontaktirali smo sa predstavnicima Mense u Crnoj Gori.

– Donja starosna granica za testiranje inteligencije kod nas je 16 godina. Mladi su veoma zainteresovani da provjere svoj koeficijent inteligencije pa se, samim tim, čim ostvare ovaj uslov, prijavljuju za testiranje – kaže za MNE magazin sekretarka Mense Crne Gore Bojana Zlatičanin.

Ona dodaje da su tako imali mlade kandidate koji su na prvom testiranju dobili mogućnost da postanu članovi ove organizacije.

testiranje

Detalj sa testiranja u Crnoj Gori

Prosjek godina kandidata koji su ostvarili uslov za članstvo u Mensi Crne Gore na posljednjem održanom testiranju je 20 godina, ističe Zlatičanin.

Mensa Crne Gore bavi se samo testiranjem bazične inteligencije.

– Test se sastoji od 45 grafičko-logičkih zadataka koje može da uradi i potpuno nepismena osoba, tako da je test isti za sve zainteresovane koji imaju 16 i više godina – pojašnjava Zlatičanin.

Ona ističe da je uslov za članstvo u Mensi 133+ bodova na IQ testu (rezultat koji može da ostvari samo dva odsto svjetske populacije).

– Mensa planira da organizuje testiranja inteligencije u svim srednjim školama u Crnoj Gori. Prva takva testiranja biće vrlo brzo organizovana u Podgorici, a nakon toga i u ostalim gradovima Crne Gore – rekla je naša sagovornica.

Ona je dodala da Mensa planira da svakoj srednjoj školi pokloni 20 besplatnih testiranja, a ostali zainteresovani đaci dobiće popust.

B.R.

Foto: Daily mail/Mensa.me