ENGLISH

NEVOLJE SA ZDRAVLJEM: Anđelini Džoli Pit uklonjeni jajnici

Angelina-Jolie-blessee-et-vexee_article_landscape_pm_v8Glumici Anđelini Džoli Pit na nedavnoj operaciji uklonjeni su jajnici i jajovodi, jer su ljekari detektovali potencijalno rani stadijum raka jajnika, otkrila je glumica u kolumni ,,Njujork tajmsa”.

– Prolazila sam kroz ono kroz šta prolazi hiljade žena. Rekla sam sebi da moram da ostanem mirna i snažna i da nemam razloga da mislim da neću doživjeti odrastanje svoje djece ili da neću upoznati svoje unuke – napisala je glumica.

Ona je ovim pismom željela da ostale žene koje su pod rizikom da obole od raka dojke i jajnika znaju kakve su im opcije.

– Bez obzira na zamjenu hormona koje uzimam, sada sam u menopauzi. Neću moći da rađam i očekujem fizičke promjene. Osjećam mirnoću u pogledu svega što će doći, ne zato što sam jaka ličnost, već zato što je ovo dio života. Nemam ničega da se bojim – piše Anđelina Džoli Pit.

Javnost je podsjetila da nosi mutirani gen BRCA1 zbog kojeg je povećan rizik razvoja raka dojke i raka jajnika, te da su od te bolesti preminuli njeni majka, baba i tetka. Glumica je, takođe, u ovoj iskrenoj ispovijesti podsjetila da se prije dvije godine podvrgla dvostrukoj masektomiji kako bi spriječila rak dojka.

Džoli je ovoga puta morala da donese odluku preko noći kad su joj prije dvije nedjelje stigli nalazi krvi.

– Nije lako donijeti ovakve odluke, ali moguće je kontrolisati ih i ući u koštac sa ovim problemom. Možete da potražite savjet, naučite kakve su vam opcije i donesete odluke koje su ispravne za vas. Znanje je moć – zaključila je u pismu Anđelina Džoli Pit.

Pismo Anđeline Džoli Pit u cjelosti možete pročitati ovdje http://www.nytimes.com/2015/03/24/opinion/angelina-jolie-pitt-diary-of-a-surgery.html

B.R.

Foto: Paris match