DRUŠTVO PREPORUKA

FRANCUSKA: Srušio se avion ,,Erbas A-320”, poginulo 150 putnika

Avion ,,Erbas A-320” njemačke kompanije ,,Džerman vings” srušio se na jugu Francuske u regionu Barselonet, saopštili su Generalna direkcija za civilni avio-saobraćaj Francuske i žandarmerija. U avionu je bilo 144 putnika i šest članova posade, 67 Njemaca i 45 Španaca, uključujući dvije bebe, 16 srednjoškolaca i dva profesora, potvrdili su iz kompanije ,,Džerman vings”. Francuski zvaničnici izjavili su da nema preživjelih.

F-WWIQ_Airbus_A320_sharklet_ILA_2012_07Povodom pada aviona, medijima se obratio francuski premijer Manuel Vals, a ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev obišao je mjesto nesreće. Dan u francuskom parlamentu započet je minutom ćutanja. Iz američkog Stejt departmenta ponudili su pomoć kolegama iz Francuske, Njemačke i Španije u istrazi.

avion airbus

Ministar unutrašnjih poslova Francuske obišao je mjesto nesreće

CA3nptIWEAAvrhL

Minut ćutanja u Parlamentu

 Avion na letu 9525 je iz Barselone krenuo sa pola sata zakašnjenja, u 10.01, planirano je da sleti u Dizeldorf u 11.49, ali je oko 10.47 komandi leta uputio poziv za uzbunu, a pola sata poslije toga je nestao sa radara. Francuska policija je navela da su dva helikoptera primijetila ostatke aviona između gradova Prad-O-Bleon i Barselonet, na mjestu gde vrhovi Alpa dostižu visinu od preko 2.500 metara. ,,Figaro” piše da je posada uputila poziv u pomoć neposredno prije nego što je s letjelicom izgubljen kontakt. Avion je bio star 24 godine, prenio je Rojters.