PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Hronični umor i zvanično postaje bolest

umor-620x400Sindrom hroničnog umora, bolest modernog doba, mogao bi uskoro da dobije novo ime i kriterijume za dijagnostiku oboljenja. To znači da će svi oni kod kojih se dijagnostikuje moći da se liječe specifičnom terapijom i da imaju opravdanje zbog odsustva sa posla.

Stručnjaci u nezavisnoj grupi koju je oformila vlada SAD saglasili su se i zvanično su prihvatili sindrom hroničnog umora kao legitimnu bolest koju karakteriše pet osnovnih simptoma, i kojom bi, ubuduće, ljekari trebalo ozbiljno da se bave.

Odbor Medicinskog instituta (IOM), predlaže da se sindrom hroničnog umora preimenuje u “bolest sistemske netolerancije na stres”, da bi se bolje objasnile i shvatile posljedice stanja na ljudski organizam.

Preokret u odnosu na ovaj sindrom, koji do sada mnogi ljekari nijesu shvatali ozbiljno, mogao bi i da stavi i zvaničnu potvrdu na tegobe onih koji se dugo bore sa ovim stanjem. Oni već dokazuju medicinskoj struci da sa njihovim zdravljem zaista nešto nije u redu.

Prvi podaci o postojanju sindroma hroničnog umora datiraju od prije pola vijeka. U početku je bolest nazivana mijalgičnim encefalomijelitisom (“upala mozga ili nerava koja izaziva bolove u mišićima”), ali se tada nije povezivala sa hroničnim umorom i nije se identifikovala kao posebna bolest sve do polovine sedamdesetih godina dvadesetog vijeka.

– Vjerujem da smo konačno pokrenuli proces da pacijentima koji boluju od sindroma hroničnog umora omogućimo konačnu i legitimnu dijagnozu, na osnovu koje bi mogli da dobiju i bolju i efikasniju terapiju – rekla je Suzan Vernon, naučni direktor iz Udruženja koje se bavi rješenjem problema ovih pacijenata.

– Najteže forme bolesti mogu ozbiljno da ugroze život oboljelog, i zbog toga ne bi smo smjeli da takve pacijente ne tretiramo ozbiljno.

Sindrom hroničnog umora veoma je teško dijagnostikovati. Ne postoji nikakav krvni test za utvrđivanje bolesti. Sa druge strane, mnoga druga oboljenja uzrokuju slične simptome. Dijagnoza se zato, upravo, uspostavlja uglavnom putem eliminacije drugih bolesti.

TEORIJE O UZROKU

– virusna infekcija
– poremećaj u imunom sistemu
– hormonska neravnoteža
– nedostatak vitamina
– psihički stres
– kombinacija svih faktora