Porto Novi
DRUŠTVO

AKTUELNO: Treba da školujemo deficitarne kadrove

sajam_summer-jobs_3– Ključni problem u Crnoj Gori je što nema povezanosti ponude i potražnje posla, pa imamo veliki broj novopridošlih kadrova koji se nemaju gdje zaposliti, a zapošljavaju se oni koji nijesu čak ni državljani – kazao je ministar prosvete Predrag Bošković na današnjem sajmu sezonskog zapošljavanja studenata i maturanata ,,Summer Job 2015” na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. On smatra da Univerzitet Crne Gore ubuduće mora proizvoditi kadrove koji su upotrebljivi na tržištu rada.

– Upravo zato je ovaj projekat dobar da bi se disproporcija koja postoji na tržištu rada smanjila na najmanju moguću mjeru, obezbjeđujući određeni broj sezonskih poslova – kazao je ministar.

Sajam sezonskog zapošljavanja studenata i maturanata ,,Summer Job 2015” osmi po redu otvoren je danas na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Osim u Podgorici i Kotoru sajam će se ove godine održati i u Bijelom Polju. Tokom projekta ponudu poslova studentima i maturantima predstaviće 60 kompanija.

Cilj projekta ,,Summer job” je povećanje učešća domaće radne snage, naročito mladih i njihovo zapošljavanje u Crnoj Gori tokom ljeta. Program organizuje krovna organizacija studenata u saradnji sa savezom studenata Ekonomskog fakulteta, studentskom organizacijom Turist.

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Podgorici Ana Lalević-Filipović poželjela je poslodavcima da nađu perspektivne ljude koji će odgovoriti njihovim potrebama, a mladima da odaberu poslove koji će doprinijeti sticanju radnog iskustva, ali i zarade. Sajmu je prisustvovala i rektorka Univerziteta Radmila Vojvodić.

Zavod za zapošljavanje koji već tri godine učestvuje na ovom sajmu imao je najposjećeniji štand.

– Zavod je tu kao podrška, ali i neko ko na licu mjesta pruža informacije. Ukoliko se mladi ne prijave na ovakvim sajmovima za posao to mogu učiniti u lokalnim biroima rada bez ograničenja i zakazivanja. Poslodavcima nudimo razne vrste subvencija ukoliko zapošljavaju mlade ljude, pa tako u toku ljetnje sezone ne moraju da plaćaju doprinose za njih što je jako značajno  – kazao je predstavnik Zavoda Aleksandar Rakočević.sajam_summer-jobs_2

Na sajmu je pored firmi koje nude sezonske poslove bilo i portala koji su imali interesantne ponude za zainteresovane. Jedan od njih je portal za zapošljavanje „Jobs4Hotels.me“ koji je fokusiran na industriju hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma. Imaju veliku ponudu praksi za studente u zemlji i inostranstvu, a nadaju se velikom odzivu,  kao i prošle godine. Onima koji traže zaposlenje nude mobilnu aplikaciju preko koje se mogu povezati sa poslodavcima.

Portal „Zaposli.me“ nudi preko 130 slobodnih radnih mjesta. Specifično kod njih je što nude zaposlenja na kruzerima. Za sezonske turističke poslove nude oko 40 radnih mjesta.

Na sajmu su se pojavili većinom studenti koji prošlih godina nijesu uspjeli da nađu posao. Prijavljuju se na više mjesta, uglavnom se interesuju za hotele, jer  je to način da dobiju smještaj i mogućnost da usavršavaju strane jezike.