ART

SJEĆANJE NA VITA NIKOLIĆA: Princ kafane i aristokrata duha

vit

Povodom Svjetskog dana poezije i dvije decenije od smrti našeg poznatog pjesnika u Zavičajnom muzeju u Danilovgradu  priređeno je književno veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću. O pjesniku i prijateljstvu sa njim govorio je književnik Milorad Mrda Bošković koji je sabrao Vitove novinarske tekstove u zbirku ,,S kraja na kraj zaborava“.

– Vitomir Vito Nikolić je princ kafane i aristokarata duha. Biti prijatelj sa njim značilo je da si bogatiji za neko čudno talasanje u neprekidnom strujanju misli i osjećanja. Značilo je i uspomene, pričanja u vinu i dimu, doskočice pune duha, neprilike, uspjehe. Značilo je ostvarene i neostvarene snove. Vito je sa prijateljima dijelio sve, bocu piva, kafanski sto, darivao ih znanjem i knjigama svojim. Jedino su patnja i bol bili njegovi. Samo njegovi. Kada sam god svojom nespretnošću, nepromišljenim riječima, neuspjelim vraćanjem žaoke, ušao u predvorje njegovog bola, a bilo je i toga, kažnjavan sam ,,nezborom“ ograničenog trajanja. Jedino je njegov pjesnički ,,sabrat“ Ratko Vujošević ostajao čist, nekako neobično divan, spokojan u svom nemiru i nikada niti jedan detalj, niti jedina Ratkova riječ nije uznemirila Vita – rekao je Bošković.

Danas se,  kaže Bošković, javljaju mnogi koji govore da su bili prijatelji sa Vitom, ,,da su sa njime čak i pili”.

– Kada su u pitanju književnici i novinari koji vole da se po malo zore i kite ,,tuđom bižuterijom“ nije za zamjeriti. Pravo je svake medijske ličnosti da stvara svoj imidž. Međutim, kad se javlja neki pijanac, pripadnik brojnog gradskog taloga, onda bez obzira na okolnosti svako ko je iole poznavao Nikolića mora reći ,,To ti neće proći“. Crna Gora je ovo, zemlja koju obasjava mnogo ekspresivne svjetlosti i kad hodaš prate te čarolije prirode na dva ili pet metara od tebe, ali ovo je i zemlja duboke tame koja se svojim mrakom često kao bršljan uvlači u ljudske duše. Vito nije popio ni jednu jedinu čašu sa primitivnim agresivnim pijancima – dodao je Bošković.

Vito je prezirao snobove, pozere, lažove, pseudo pjesnike, pseudo novinare, pseudo političare, hvalisavce, licemjere – sve ih je u cjelini i individualno izbjegavao. Volio je neimare, posebno graditelje mostova i o njima je nadahnuto pisao

Sinoć je govorio i autor biografije o Vitu Nikoliću i publicista Maksim Vujačić koji je najavio da ovih dana u gradu na Zeti počinje snimanje filma o nikšićkom pjesniku i boemu. Stihove, priče i anegdote o Vitu govorili su glumac Miro Nikolić i publicista Dragan Mitov koji je završio obraćanje stihovima pjesme Jutro. Književno veče priredili su Kulturno informativni centar ,,Bijeli Pavle“ i Centar za kulturu Danilovgrad.

kud duga