DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Informacija o samoubistvu pokreće lavinu

dostinic

Dr Jovica Dostinić

– Broj samoubistava raste u vrijeme ekonomske krize, ali socijalni momenat nije jedini parametar koji se uzima u obzir kada se istražuje ova pojava. Mnogi faktori predstavljaju rizik za suicid ali je, u psihološkom smislu, presudno postojanje patnje visokog intenziteta bez perspektive rješenja onoga što se vidi kao uzrok – kaže za MNE magazin dr Jovica Dostinić.

On kaže da podaci pokazuju da se 40 do 80 odsto ljudi tokom života bavi suidicalnim razmišljanjima, ali to ne znači da će svi koji pomisle na samoubistvo isto i počiniti.

– Odnos između pokušanog i realizovanog samoubistva je 200:1. Žene tri puta češće pokušavaju samoubistvo od muškaraca, a muškarci se ubijaju četiri do pet puta češće nego žene. Pokušaji samoubistva registrovani su već kod šestogodišnjaka. Od tada stopa samoubistava kod muškaraca raste linearno u korelaciji s godinama. Kod žena ona u petoj deceniji dostiže vrh i dalje opada. Posebno rizičnom smatra se starosna grupa muškaraca iznad 65 godina – objašnjava naš sagovornik.

samoubistvo_ilustracijaDr Dostinić navodi da nijedna psihološka, niti sociološka teorija nije dala ubjedljivo objašnjenje zašto se neko odluči na samoubistvo i ističe da se variranje stope samoubistava u populaciji, dovodi u vezu sa mnogim uzrocima.

– Na primjer, pažnja koja se u medijima poklanja ovoj temi, jasno dovodi do porasta stope suicida. U prvom mjesecu nakon samoubistva Merilin Monro, broj suicida se povećao za 12 odsto. Isto se ne dešava kada neka poznata osoba umre prirodnom smrću. Informacija o samoubistvu pokreće lavinu – priča dr Dostinić.

Komentarišući podatke velikog broja istraživanja koji pokazuju da je broj samoubistava najveći u proljeće, dr Dostinić kaže:

– Za samoubistvo u proljeće bi se mogao odlučiti neko ko je psihički obolio, pa mu buđenje prirode ne djeluje kao stimulans , nego naglašava kontrast između njegovog psihičkog stanja i svijeta.

 

 

 

 

 

 

3 Responses to AKTUELNO: Informacija o samoubistvu pokreće lavinu