DRUŠTVO

AKTUELNO: Potrošači se žale, ali ne dovoljno

„Dok dijete ne zaplače, majka ga se ne sjeti“. Kako praksa pokazuje, ovu narodnu izreku mnogi Crnogorci treba da primjenjuju u većoj mjeri kako bi zaštitili svoja potrošačka prava kada zapaze neregularnosti u radnjama.

market
Uprava za inspekcijske poslove je za sada ove godine od potrošača primila 111 žalbi, odnosno 115 nepravilnosti. Da su potrošači bolje informisani o svojim pravima, izgleda da bi žalbi bilo više.
– Potrošači nijesu u potpunosti informisani o svojim pravima i načinu na koji mogu da ih ostvare. Praćenjem prijava potrošača da se zaključiti da se poslednjih godina ta informisanost mijenja u korist potrošača u odnosu na  raniji period – kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su ove godine primili razne žalbe. Potrošači su se najviše žalili zbog nedostataka na robi, cijene ili su im sporne bile usluge zaposlenih.
– Prigovori su se odnosili i na ostvarivanje prava iz garancije, neizdavanje računa, neisticanje propisanog obavještenja na robi… –kažu iz Uprave.

Neki potrošači su se, prema njihovim riječima, žalili i što im nije bila omogućena kupovina proizvoda u tačnoj mjeri. Među prijavama su se nalaze i one koje ukazuju da neki proizvodi nijesu imali tačne podatke. Bilo je i građana koji su se prigovorili da im je isključena struja iako još nije završen postupak o spornom računu.

– Po žalbama potrošača nepravilnosti su utvrđene kako kod prodavaca koji se bave prometom robe, tako i kod pružaoca usluga u oblasti zanatstva i javnih usluga (snabdijevanja električnom energijom i vodom) – objašnjavaju iz Uprave.

Nadležni su kažnjavali počinioce ovih prekršaja. Iz Uprave kažu kako su donijeli rješenje kojim su privremeno zabranili dalji promet jedne vrste robe. Inspektori su pisali i novčane kazne, podnijeli su zahtijeve za pokretanje prekršajnih postupaka, te su i ukazivali trgovcima da otklone nepravilnosti kako ne bi bili kažnjeni.

Neki od ovih potrošača koji su se žalili Upravi za inspekcijske poslove su prvo tražili smjernice od Centra za zaštitu potrošača. Direktorica ovog Centra Olga Nikčević kaže kako potrošače najčešće upućuju da prvo riješe problem na način da pođu kod onog koji im je prodao proizvod, a ako ne uspiju, obraćaju se Upravi za inspekcijske poslove.
– Danas mnogi neće da prihvate prigovor potrošača. Govore: „Dovedi koga hoćeš ,baš me briga“. Inspekcije imaju pune ruke posla da natjeraju ljude da poštuju zakon – kaže Nikčević.

Naša sagovornica navodi kako se prethodnih dana potrošači manje žale na nepravilnosti nego inače. U prosjeku dobijaju dnevno oko 10 žalbi.
– Sigurno negdje čovjeka iritira situacija da ne može ući u radnju, a da ne mora da prati šta kucaju na kasi, kakvi su rokovi… Grdno vrijeme morate da izgubite ako hoćete da kupite nešto, a da ne budete prevareni. Neophodno je ostvariti takav ambijent da kad potrošač dođe nešto da kupi  ne razmišlja da će ga neko pokrasti ili da će trgovati neispravnu robu – kaže Nikčević.

Ona poručuje potrošačima da prijavljuju neregularnosti i reaguju na licu mjesta. Najmanje što može da uradi je, kako navodi, da ne kupuje u radnji u kojoj vidi da ga varaju.
– U bilo kojoj radnji za 15 minuta možete naći toliko nepravilnosti. Da nema deklaracije, cijene…. To je nešto što se može suzbiti, ako ne u potpunosti, onda u velikoj mjeri sigurno – kaže Nikčević.
Potrošači neregularnosti mogu prijaviti dežurnom inspektoru Uprave za inspekcijske poslove na broj 020 230 481, 230 921 ili 230 529.

3 Responses to AKTUELNO: Potrošači se žale, ali ne dovoljno