MAGAZIN

ZANIMLJIVO: Kako hoteli dobijaju ,,pet zvijezdica”

hotel sa pet zvjezdicaIako ,,pet zvijezdica” zvuči primamljivo, hoteli i odmarališta zapravo primjenjuju lokalni sistem rangiranja. Tako se hotel ovako klasifikovan u Španiji na primjer, može drastično razlikovati od onog sa istim brojem zvjezdica u Italiji, Velikoj Britaniji ili Turskoj. Ali, istraživanje sajta Hotels4u.com pokazalo je da turisti toga nijesu svjesni.

U Velikoj Britaniji, prioritet je usluga, pa hoteli sa pet zvjezdica moraju gostu da pruže očekivanu dobrodošlicu, osoblje mora da govori više jezika, a taj kvalitet usluge podrazumijeva i kvalitetnu ponudu na meniju, uz odgovarajuću vinsku kartu.PET ZVJEZDICA 2

U Francuskoj se broj zvjezdica dodjeljuje, između ostalog, i na osnovu enterijera, pa je opremljenost soba i lobija, uz usluge i sadržaje koje hotel nudi jedan od bitnih faktora za dobijanje određenog broja zvjezdica.

U Španiji hotel sa pet zvjezdica mora nuditi vrhunski luksuz. Određeni broj soba mora biti prilagođen ljudima sa posebnim potrebama. recepcija i vratar su na usluzi 24 sata, ponuda hrane  zadovoljava najviše kriterijume.

U Francuskoj se podrazumijeva besprijekorna usluga. Osoblje govori engleski i još jedan jezik osim francuskog, a za pet zvjezdica hotel treba da ima više od jednog bazena, zdravstveni i fitnes centar, spa centar kao i igraonice i druge sadržaje namijenjene djeci. Podrazumijeva se i satelitska televizija sa širokim izborom kanala.

U Italiji se gostima mora omogućiti komunikacija na najmanje tri strana jezika, ne računajući italijanski. Jednokrevetne sobe moraju da imaju površinu od najmanje devet kvadratnih metara, a dvokrevetne najmanje 16 kvadratnih metara.  Sobe se čiste svakodnevno, peškiri i posteljina mijenjaju se na dnevnoj bazi, a popodne se još jednom vrši provera soba koje se ponovo sređuju po potrebi. Osim toga, hotel mora obezbijediti i prevoz gostiju i prtljaga.PET ZVJEZDICA 3

Sa ovakvim razlikama u standardima, Hotels4u.com turistima preporučuje da prilikom odlučivanja o hotelu u kojem će odsjesti u obzir uzmu standarde zemlje o kojoj je riječ, ali i komentare gostiju koji su u hotelu već odsjedali.