ZDRAVLJE

KAMPANJA ,,ISPRAVI SE I VJEŽBAJ!”: Dosta djece ima loše držanje tijela

Krsto-Kovačević– Kod većine djece koju su fizioterapeuti pregledali danas na podgoričkom trgu evidentirano je loše tjelesno držanje i ukazano im je na potrebu detaljnog pregleda kičmenog stuba – rekao je za MNE magazin predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević. Pregledi su upriličeni u okviru kampanje ,,Ispravi se i vježbaj!”, a s ciljem ranog indentifikovanja problema sa kičmom  Ovaj događaj oraganizovalo je Udruženje  fizioterapeuta Crne Gore u saradnji sa  Udruženjem sportske medicine i Uprave za mlade i sport.

Lako je uočljivo kada dijete ima loše držanje kičme, na osnovu položaja vrata i ramena, da li je spušteno jedno rame… Sve je to okom vidljivo, samo je potrebno da roditelji malo bolje posmatraju svoje dijete.

– Ovom kampanjom željeli smo da ukažemo na značaj pravilnog držanja tijela kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Pored promovisanja fizičke aktivnosti, koja je i najbitnija za pravilan razvoj, važno je i ispitati stanje kičmenog stuba kod djece i mladih. Nastojaćemo da funkcionišemo kao savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje – rekao je  Kovačević. DSC_2113

Program će se realizovati prvo u Podgorici, Bijelom Polju, Cetinju, Baru i Nikšiću. Drugi ciklus je planiran u periodu od 03.05. do 31.05.2015.g. u Ulcinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom i Kolašinu, dok je treći ciklus planiran  za septembar u Rožajama, Danilovgradu, Pljevljima, Kotoru i Tivtu.

– Svaki dom zdravlja u sklopu sistematskog pregleda mora da ima fizioterapeuta da  na neke stvari obrati pažnju, a ne da roditelji ovdje prvi put čuju za neke probleme kod svoje djece – apelovala  je jedna od majki čijem djetetu je preporučeno da ide kod ljekara na dalji tretman.

 

2 Responses to KAMPANJA ,,ISPRAVI SE I VJEŽBAJ!”: Dosta djece ima loše držanje tijela