DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Kod nas nema otmice djece, ali budite obazrivi

U Crnoj Gori do sada nije zabilježena otmica djece poput ove koja se dogodila u petak u Srbiji, nezvanično saznajemo iz policije. Javnost iz cijelog regiona ovih dana uplašeno je  pratila scenario otmice koji se odigrao u Beogradu. Dvogodišnju djevojčicu otmičari su na ulici usred dana oteli iz naručja majke, a potom su je odvezli autom u nepoznatom pravcu. Na sreću, policija ih je uhvatila i djevojčica je živa i zdrava vraćena roditeljima.

re_kidnap_recovery_abducted

Kriminolog Velimir Rakočević za MNE magazin kaže kako se boji da će otmica biti sve više i daje smjernice građanima kako mogu da prepoznaju potencijalnog počinioca ovog krivičnog djela. On  smatra da su otmičari drsko izveli ovo krivično djelo i procjenjuje da su, vjerovatno, namjeravali da dijete odvedu preko granice i traže otkup za njega.

-Na sreću, kod nas nijesmo imali ovakvih slučajeva. Sjećam se dok sam radio u policiji, to je bilo 90-tih godina, da sam se susretao sa drugačijim tipom otmice. Tri maloljetnika su otela jednog srednjoškolca iz Podgorice i odveli su ga negdje van grada. Dječak je bio iz imućne porodice, zato su to uradili. Nijesu bili profesionalni tako da ih je policija brzo uhapsila – kaže Rakočević.

Velimir-Rako-evi-

Kriminolog Velimir Rakočević

On se prisjetio još jednog sličnog slučaja dok je radio u policiji. Jedna grupa kriminalaca otmičara, koju su činili neki ljudi iz naše države i iz regiona, spremili su bili nekom biznismenu sačekušu na pola puta između Cetinja i Podgorice. Nosili su policijske uniforme. Zaustavili su biznismena, a potom su ga vezali i zatvorili u gepek.

– Zaboravili su bili da mu oduzmu pištolj koji je imao u nožnoj futroli. Uspio je da se oslobodi i pucao je u glavnog otmičara. Policija ih je uhapsila – kaže Rakočević.

Otmičari su opasni kriminalci i naš sagovornik objašnjava kako prave krivično djelo tako što prate žrtvu duže vrijeme. Rakočević vjeruje da je i ova otmica u Srbiji imala pripreme. Ukoliko građani obrate pažnju na ponašanje ovih prestupnika, Rakočević je siguran da mogu lako prepoznati njihove namjere, a potom treba da ih prijave policiji. Nervoza je samo jedna vrsta ponašanja koja otkriva otmičare.

– Kada se kreću nervozno se vrte u krug. Vrlo često cupkaju u mjestu. Nekada su maskirani i nose kapu ili imaju vještačku bradu ili brkove. Obično imaju jaču konstrukciju, fizički su snažniji kako bi brzo reagovali u otmici – objašnjava kriminolog.
Ako se potpuno nepoznata osoba počne pojavljivati u nečijem kvartu, a da ne komunicira ni sa kim, sudeći prema riječima Rakočevića, može da bude riječ o potencijalnom otmičaru. On dodaje kako otmice ne obavljaju osobe koje će neko prepoznati.

Borislav_Mitric

Psihijatar Borislav Mitrić

Kako bi se izbjegla otmica djece, stručnjaci poručuju da ih roditelji dobro paze. Sa ovim je saglasan i psihijatar Borislav Mitrić. On za MNE magazin kaže kako otmice još nijesu kod nas uzele maha, ali ne znači da ih neće biti, jer ih, kako kaže, nije bilo ni u Beogradu.
-Roditelji treba da brinu o svemu i svačemu. Treba da budu stalno uz djecu, da ih imaju stalno na oku. Jednostavno, moraju da ih paze– kaže Mitrić.