DRUŠTVO SLAJDER

UMHCG: Porastao broj zapošljavanja mladih s invaliditetom

Prošle godine je 71 poslodavac zaposlio 89 osoba s invaliditetom, dok je u 2013. godini to učinilo njih 39 koji su zaposlili 61 osobu. Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić za MNE magazin kaže kako nije zadovoljna ovim brojem zaposlenih, ali da je dobro što je u porastu.

Ovo udruženje je usvojilo plan rada za ovu godinu i upravo će jednim dijelom biti fokusirano na informisanje poslodavaca na koji način treba da pruže podršku mladim osobama sa invaliditetom

marina vujacic

Marina Vujačić.

– Najveći problem poslodavaca nijesu predrasude, nego neinformisanost o mogućnostima koje im pruža Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom. Nespremni su da osobama s invaliditetom omoguće, prije svega, praksu i podršku kako bi stekli dodatna znanja i tako bili konkurentni na tržištu rada – kaže Vujačić.

Ona navodi kako je na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore krajem godine bilo evidentirano 2.193 osoba sa invaliditetom.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore ove godine namjerava i da raznim aktivnostima afirmiše mlade u sticanju visokog obrazovanja.

Vujičić kaže kako je najveći problem mladih sa invaliditetom, pored neinformisanosti, to što su im pojedini fakulteti nepristupačni zbog čega nijesu u mogućnosti da upišu ono što žele.

-Upravo je ovo oblast koja se najsporije mijenja, pa veliki broj mladih odustaje od željenih profesija ili biraju jednostavno one fakultete kojima mogu pristupiti – kaže Vujačić.