DRUŠTVO

STATISTIKA: Crnogorski mladenci ,,ostarali”

veroJuan_001 Starosna granica za stupanje u brak u Crnoj Gori povećava se iz godine iz godinu, pokazuju podaci Monstata. Pa su se recimo, 90- tih u prosjeku žene odlučivale na ovaj korak sa 24, a muškarci sa 28 godina. Danas je malo drugačija slika, pa je posljednje istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo da je granica za stupanje u brak ljepšeg pola pomjerena na 27, 7, a za jači pol na 31, 3 godine.

– Kao razlog za ovakvu statistiku mogle bi se navesti promjene u sistemu vrijednosti savremenih žena, loša ekonomska situacija i to što brak više nije imperativ, već stvar slobodne volje, kaže za MNE magazin sociolog Andrija Đukanović.

andrija djukanovic

Andrija Đukanović

– Sve jača emancipacija i želja za karijerom čini da se produžava period školovanja zbog čega se ulazak u brak odlaže. Za razliku od ranijih vremena brak više nije imperativ, već stvar slobodne volje. Napredak medicine  pomjera  granice do kada se može ostati u drugom stanju, a to čini da se stvaranje porodice i brak odlažu. Osim ovih postoje i ekonomski razlozi koji ne idu u prilog odluci o stupanju u brak. Vrlo teško se može voditi samostalan život. Mladi  muškarci i žene imaju vrlo ograničene mogućnosti zapošljavanja, a to onemogućava stvaranje porodice – pojašnjava Đukanović.

On dodaje da bi vjerovatno viši nivo ekonomskog razvoja doprinio da se mladi brže i lakše odlučuju na brak. A do tada suočavaćemo se sa ovakvim trendovima.

– Mnogi nijesu spremni da rizikuju, moguće da bi viši nivo ekonomskog razvoja doprinio da se mladi brže i lakše odlučuju na brak. Svakako, teško je očekivati da se stvari odvijaju kao u prošlim vremenima, kulturološki faktori mijenjaju stvari, ono što je nekad bilo uobičajeno više nije – kaže Đukanović.

Naš sagovornik smatra da pojava o kojoj govorimo nije sama po sebi loša i da sve zavisi od ličnosti.

– Nijesam siguran koliko je bila dobra ranija praksa da  ljudi vrlo rano ulaze u brak. U konačnom, svako vrijeme ima svoje osobenosti i uvijek postoje razlozi  za i protiv – zaključio je Đukanović.

Novi statistički podaci o starosonoj granici stupanja u brak  za 2014. godinu su u obradi i u Monstatu planiraju da ih objave u aprilu.  Tako ćemo uskoro saznati jesu li crnogorski prosječni mladenci još više “ostarali” ili su se “podmladili”.