MAGAZIN

HUMANO: ,,Ajronmen” poklonio dječaku protetičku ruku (video)

“Limbitless Solutions” je projekat Univerziteta Centralne Floride na čelu sa Albertom Manerom, studentom mehaničkog inženjeringa u kojem on i drugi volonteri koriste novu tehnologiju 3D štampanja da naprave jeftine, elektronske proteze za djecu.

Ruka

Sve nacrte i proračune objavili su besplatno. Kako bi popularizovao projekat, Albert se dosjetio da kontaktira Roberta Daunija Džiniora, koji glumi Ajronmena, „Marvelovog” super-heroja u specijalnom odijelu.

Poznati glumac se rado odazvao pozivu i ohrabrivao malog Aleksa, govoreći mu kako je njegova nova ruka bolja od Ajronmenove.

Najveći problem kod vještačkih udova je što je njihova izrada konvencionalnim načinima veoma skupa, a posebna je poteškoća u slučaju djece koja rastu, jer moraju da mijenjaju proteze.

U slučaju proizvoda koji nudi “Limbitless Solutions” to nije slučaj. Dok uobičajene elektronske proteze koštaju desetine hiljada dolara, Aleksova ruka urađena je od materijala koji košta 350 dolara. Naime, ekipa studenata sakupila je novac tako što je svako dao koliko je mogao.