MAGAZIN PREPORUKA

ENTERIJER: Retro predmeti u domu

Andreja

Piše Andreja Pavićević

Procvat tehnologije je možda donio pametne telefone i ravne ekrane u naše živote, ali šta se desilo sa svim onim tehnološkim objektima i inovativnim enterijerima iz prošlosti? Hajde da se vratimo na neke od ovih retro korisnih stvari, od gramofona do pisaće mašine. Predlažem da  pretražite ove, nekada voljene, ali i zaboravljene predmete i razmotrite njihovu vrijednost.

  1. Zvuk se reprodukovao preko gramofona, tako što je pogonski mehanizam okretao držač gramofonske ploče. Gramofon, a samim tim i ploče, su skoro zaboravljeni. U enterijeru, danas, mogu imati upotrebnu, ali i dekorativnu vrijednost.
    1 (1)
  2. Stolice za ljuljanje, u kojima su se stariji uspavljivali pored vatre, možemo iskoristiti pametno i uvijek su aktuelne.
    2
  3. Kolica za serviranje su bila sastavni dio domova u jednom trenutku. Preteča kolica, tj. prvobitna kolica su bila izrađena od drveta i služila su za prenos hrane. Danas mogu biti odličan detalj u domu.
  4. 3 (1)Telefoni sa analognim biranjem – samostalni telefon dolazi sa jednim kablom i donosi radost okretanjem brojeva, koje prati zujanje. Rotirajući brojčanik sa rupicama za prste bio je nezamjenjiva tehnologija decenijama unazad, a postojao je i čitav set trikova kako u pravo vrijeme birati određene brojeve poput nagradnih igara na radio stanicama.Ukoliko možete naći namjensku poziciju na koju biste ga postavili, dobićete odličan detalj u enterijeru.
  5. 4Decenijama unazad kape i šeširi su bili ključna odjevna stvar. Čiviluk sa dijelom za odlaganje šešira, danas, nije praktičan za male prosotre, ali ako ne želite pravi komad u vašem hodniku, razmislite o zanimljivoj naljepnici koja će podstaći retro raspoloženje.
  6. 5Pisaća mašina bila je decenijama unazad najbolji prijatelj novinara i pisaca širom svijeta. Mehanička tehnologija koja je pomoću sistema malih čekića ispisivala tekst na bijelom papiru postala je sinonim za pisanje dokumenata. Danas može biti odličan ukras i detalj u enterijeru.
  7. 6Staklene boce nas vraćaju u šezdesete i sedamdesete. Ovaj svestrani detalj u domu je korišćen kao vaza, a najčešće, kao prostor za odlaganje sitniša. Prilično zanimljivo može izgledati i danas.
    7

Retro stil ne zaobilazi nijednu generaciju. U retro stilu se pronalaze oni koji su u njemu odrastali i osjećaju dozu nostalgije, ali i nove generacije koje je on šarmirao oblikovno i koloritno. Gramofon, telefoni, pisaće mašine ili nešto drugo upotpuniće vaš ambijent.