DRUŠTVO SLAJDER

IVANA ŠEKULARAC: Crnogorka među najboljim studentima u Holandiji

Crnogorka Ivana Šekularac proživljava srednjoškolske dane kakve nije mogla ni da sanja. Pri kraju druge godine u Gimnaziji “Slobodan Škerović” prijavila se za stipendiju koju je ponudio UWC (United World College). Rezultati uspješnih testiranja su je otisnuli u Holandiju i to nije sve. Danas je jedna od najboljih učenica u istoriji tamošnje škole!

ivana

Ivana Šekularac

Ivana priča za MNE magazine kako UWC Mastriht nudi nevjerovatne mogućnosti. Učenička inicijativa je cijenjena i omogućeno im je, kako objašnjava, da lako ostvare svoje zamisli.

-Tako sam dobila priliku da organizujem konferencije, predajem, organizujem radionice ili, pak, nastupam kao dio bolivudskog plesa pred kraljem Holandije – kaže Ivana.

Obrazovni sistem u ovoj zemlji je mnogo drugačiji od našeg. Ivani je trebalo nekoliko sedmica da se adaptira, ali joj nije teško bilo. Pohvaljuje praksu što se učenici mnogo češće pozivaju da se kritički osvrnu na predmet, kroz eseje i istraživanja sami dolaze do zaključaka i primijene saznanja u svakodnevni život. To je Ivana lako savladala. Danas, kada se okrene iza sebe, shvata da joj je najteže bilo kada je trebalo da ode iz naše zemlje.

– Najteži je bio taj korak napuštanja sigurnog okruženja i porodičnog doma i prijatelja. Trebalo mi je vremena i hrabrosti da se odvažim na odlazak u zemlju lala i vjetrenjača gdje nijesam poznavala nikoga. Sada je ta, jednom daleka i nepoznata zemlja, postala moj drugi dom – kaže Ivana.

Proslava indijskog praznika Divali

Proslava indijskog praznika Divali

Kako pohađa internacionalnu školu naša sagovornica navodi kako je nevjerovatno koliko su svi učenici različiti. Sobu dijeli sa tri djevojke koje dolaze iz Švajcarske, Omana i Angole. Odgovarajući na pitanje kako reaguju njeni drugari kada im pomene našu zemlju, priznaje kako većini predstavnika iz afričkih i azijskih zemalja geografija nije jača strana. Zbog „egzotičnog“ imena naše države vjerovali su da se nalazi u Južnoj Americi.

-Drugi su znali o Crnoj Gori zbog njene turbulentne istorije i političkih zbivanja na našim prostorima u toku 90-ih. Nekima je bila poznata zbog njenih prirodnih ljepota, te mi je i bila čast da nekolicini omogućim da budu svjedoci tih veličanstvenih prizora, ugostivši ih u toku raspusta prošle godine – prisjeća se Ivana.

Volontiranje sa Anmesty International

Volontiranje sa Amnesty International (svjetski pokret za zaštitu ljudskih prava)

Kada dobije diplomu, koja je cijenjena u svim država svijeta, mlada Crnogorka planira da nastavi školovanje u inostranstvu. Privlači je zvanje farmaceuta ili forenzičara.

Nije isključeno ni da će Ivana postati uspješna književnica. Kako je kroz ovo putovanje naučila nezaboravne lekcije uobličiće ih u knjige.
Ko zna čiju istoriju će još da “zatalasa” ova mlada Crnogorka.