ART PREPORUKA

VUK PEROVIĆ: Mladi glumac Denis Murić je nesvakidašnji talenat

Crnogorski filmski kritičar Vuk Perović bio je član žirija za nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona, koja je dodijeljena u sklopu ovogodišnjeg beogradskog FEST-a, koji je završen juče. To priznanje je dobio film “Ničije dete” i Perović za MNE magazin kaže kako nije imao jednostavan posao.

vuk perovic

Vuk Perović (foto: Facebook)

Pored Perovića, u sastavu žirija bili su Nenad Polimac, filmski kritičar iz Hrvatske i Vesna Perić, dramaturškinja i filmska kritičarka iz Srbije.

Peroviću je favorit bio nagrađeni film. Priča kako je ostvarenje rađeno po istinitoj priči, svježeg rediteljskog pristupa i da je vizuelno izuzetno promišljeno. Pri tom vrlo emitovno, što je, navodi naš sagovornik, pažljivo dozirano. Oduševljen je glavnim glumcem, Denisom Murićem.

-Mislim da se odavno veći talenat nije pojavio na ovim prostorima. Nevjerovatno vješto za njegove godine igra licem i ima snažnu i jasnu ekspresiju – kaže filmski kritičar.
Dok su odlučivali koji je najbolji film iz regiona, žiri je prvo sveo izbor na četiri, odnosno pet naslova. Nakon toga su razgovarali o njima i na kraju se, kako kaže Perović, pobjednik sam iskristalisao.
Film “Travelator” kome su dodijelili Specijalno priznanje takođe je, prema riječima našeg sagovornika, izuzetno zanimljiv i snažan žanrovski iskorak za regionalnu kinematografiju.
Perović nosi najljepše utiske sa Festivala.

nicije-dete

Denis Murić u filmu “Ničije dete”

-Bila su četiri međunarodna žirija, a među ostalim članovima tu su bile kultna glumica Debora Kara Unger, poznata po filmu “Sudar” Dejvida Kroneberga, u međunarodnom, i Anamaria Marinka, rumunska glumica koja je igrala u filmovima “Četiri mjeseca, tri nedjelje i dva dana” i “Fury”, u žiriju za srpski film – kaže Perović.
Na ovogodišnjem Festivalu Perović je bio član žirija po pozivu Miloša Đukelića, sina Nebojše Đukelića, filmskog kritičara po kome nagrada nosi ime.
– Bilo je zadovoljstvo biti član žirija za nagradu Nebojše Đukelića koji je uticao na razvoj filmske kritike na ovim prostorima, na televizijsku popularizacija autorskog filma u danas nezaboravnim Hronikama Festa, a i kao njegov selektor – kaže Perović.
On je, inače, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest.

kud duga