DRUŠTVO

AKTUELNO: Lijekovi traženi kao da sjutra ne postoji

–  Od jutros nam je haos. Velika je gužva. Nema svih ljekova, dajemo kupcima one koje imamo, pa stoga ljutnje nije falilo – samo je jedan od komentara koji se mogao čuti od zaposlenih u privatnim apotekama širom Crne Gore koje je danas kontaktirao MNE magazin povodom početka projekta „Sa receptom i u privatne apoteke“.

Apotekari u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Budvi imali su gotrovo isti odgovor:

apoteka_22– Gužva je veća tri puta, nego inače. Narod je nervozan, a mi nemamo dovoljno zaliha. Valjda će se sistem stabilizovati u naredna dva dana – očekivanja su privatnih apotekara.

Na naše pitanje da prokomentariše nezadovoljstvo koje je nastalo prvog dana realizacije sporazuma sa privatnim apotekama potparol Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Amer Ramusović kaže:

– Jutros je bilo problema tehničke prirode. Ne možemo da utičemo na to što privatne apoteke nemaju dovoljno zaliha. Ima 46 apoteka na nivou Podgorice u kojoj je bilo najviše problema. Neke su nabavile ljekove, neke ne, ali vjerujemo da je 80 odsto apoteka snabdjeveno. Ne znam zašto pojedine nijesu uspjele da nabave lijekove tokom vikenda. Ipak, do 15 sati i 30 minuta realizovano je 9080 recepata u Crnoj Gori. Narod je krenuo prvog dana da uzima ljekove kao da sjutra ne postoji- kazao je za MNE magazin Ramusović.

Dodao je i to da se dešavalo da u jednoj apoteci nema dovoljno zaliha jednog lijeka, ali ima u drugoj trećoj. Bilo je i primjera da građani dođu sa receptom kojem je istekao rok.

– Ne možemo da utičemo na privatne apoteke, ako su im nestali lijekovi. Što nema lijekova morate pitati privatne apoteke. Svi su dosad prigovarali kako to da ih ima u privatnim apotekama, a nema u Montefarmu – podsjetio je Amer Ramusović.

Ranije danas izjavu za javnost povodom  realizacije projekta  „Sa receptom i u privatne apoteke“ dao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore dr Kenan Hrapović.

Direktor_Hrapovic

Dr Kenan Hrapović

Najveći broj primjedbi osiguranika koji su u nekoj od privatnih apoteka htjeli da podignu lijek, tiče se njihovih očekivanja: ljekar je propisao na receptu brendirani naziv lijeka. Na to ima pravo i u skladu sa time je sačinjen šifarnik ljekova u sistemu ID da on može izabrati brend. Do sada je u apotekama Montefarma izdavan lijek koji je prošao na tenderu i to su u većini slučajeva bile tzv zamjene. Sada, dolaskom u apoteku pacijent traži konkretno taj lijek koji mu je doktor propisao, taj brend, jer su očekivali da će im ulaskom privatnih apoteka u sistem biti omogućeno podizanje baš tog brenda sa recepta. Naprimjer, pacijent trazi Monopril, a dobije Fozinopril- kazao je Hrapović u saopštenju za medije.

Privatni apotekari im daju tzv. zamjenu, u skladu sa ugovorom koji je potpisan, ali osiguranici odbijaju i žale se jer smatraju da su uskraćeni za svoje pravo. Oni nijesu uskraćeni za pravo i dobijaju lijek koji je adekvatan propisanom.

– Mi smo i objasnili na konferenciji za novinare, da će osiguranici moći da podižu ljekove na isti način kao u Montefarmu, i da se na ovaj način povećava dostupnost ljekova našim osiguranicima- rekao je direktor Fonda za zdravstvo.

Istakao je da je jedini izuzetak kod izdavanja ljekova u privatnim u odnosu na apoteke Montefarma, što  se u privatnim apotekama ne može podići insulin, somatropin, ljekovi koji sadrže droge, psihotropne supstance i infozioni rastvori.

-Imajući u vidu da je ovo prvi dan realizacije potpuno novog projekta, apelujemo na građane da imaju strpljenja. Slična situacija dešavala se i u početnim fazama realizacije nekih prethodnih projekata, poput izabranog doktora. Očekujemo da se u narednim danima realizacija recepata odvija ustaljenom dinamikom i bez problema- zaključio je Hrapović.

 

 

 

 

 

One Response to AKTUELNO: Lijekovi traženi kao da sjutra ne postoji