DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

MONSTAT: Žene zarađivale 14 odsto manje od muškaraca

SLIKA MINAŽene u Crnoj Gori su u 2013. godini zarađivale 14 odsto manje od muškaraca, pokazuju podaci Monstata. Prosječna zarada žena, prema raspoloživim podacima, 31. marta 2013. godine iznosila je 667 eura, dok je kod muškaraca ona bila 775 eura.

Iz Monstata je objašnjeno da se pod pojmom prosječna zarada zaposlenog podrazumijeva zarada ostvarena za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu, uvećane zarade, naknade zarada i druga lična primanja koja podliježu plaćanju poreza na dohodak fizičkih lica, utvrđena zakonom, kolektivnim i ugovorom o radu, osim otpremnina, solidarnih i socijalnih pomoći, naknada za odvojeni život i jubilarnih nagrada.

Jaz između zarada žena i muškaraca u Crnoj Gori je manji nego u Evropskoj uniji gdje su u 2013. godini žene u prosjeku zarađivale 16,4 odsto manje od muškaraca.

Prema podacima Eurostata, najmanja razlika u platama bila je u Sloveniji, 3,2 odsto, zatim na Malti 5,1 odsto, u Poljskoj, 6,4 odsto, Italiji 7,3 odsto i Hrvatskoj 7,4 odsto. Najveći jaz između zarada muškaraca i žena zabilježen je u Estoniji, gdje su žene imale 29,9 odsto manju platu, a slijede Austrija sa 23 odsto, Češka 22,6 odsto i Njemačka 21,3 odsto.

U Monstatovoj publikaciji Žene i muškarci u Crnoj Gori, navedeno je da u ukupnom broju nezaposlenih u decembru 2013, žene čine 48,8 odsto, odnosno 16,86 hiljada, a muškarci 51,2 odsto, odnosno oko 17,66 hiljada.

U poređenju s istim mjesecom 2012. godine, učešće nezaposlenih žena je povećano 13,8 odsto, a muškaraca 7,5 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih radnika, njih 27,5 odsto radi u preduzećima koja pripadaju državi ili opštini. Najviše radnika zaposleno je u privatnim preduzećima, čak 54 odsto, od čega su 46 odsto žene i 54 odsto muškarci.Žene su u manjem broju od muškaraca dobitnice kredita. Krediti koji su odobreni nezaposlenim ženama čine 45,6 odsto ukupnog broja.

Žene čine više od 50 odsto ukupnog stanovništva, ali, kako često ukazuju iz ženskih asocijacija, po udjelu u mnogim područjima ekonomskog, političkog i društvenog života predstavljaju manjinu.

U Crnoj Gori, prema zvaničnoj statistici, žene su vlasnice biznisa u svega 9,6 odsto slučajeva, što je u poređenju sa regionom i zapadnom Evropom najniži procenat, a manje ih ima i na menadžerskim pozicijama, u odnosu na muškarce.Prema podacima Eurostata, dvije trećine vodećih funkcija u preduzećima u EU pripada muškarcima.

„Razlike između žena i muškaraca na tržištu rada ne odnose se samo na odstupanja u zaradama. Iako predstavljaju 46 odsto zaposlenih, žene su nedovoljno zastupljene među menadžerima, a samo trećina je ženskih menadžera bilo u 2013. godini“, saopšteno je iz Eurostata.

(izvor: Mina biznis)