ART PREPORUKA

FEST: Najviše priznanja za ,,Ničije dijete”

nicije-dete

Film reditelja i scenariste Vuka Ršumovića ,,Ničije dete” proglašen je najboljim ostvarenjem u selekciji Srpski film. Dobio je priznanje ,,Nebojša Đukelić”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala glavnom flumcu u tom filmu Denisu Muriću.

Najbolja glumica je Sonja Kovačević za ulogu u filmu ,,Tmina”.

Najbolji debitantski film je ostvarenje ,,Varvari” reditelja Ivana Ikića. Priznanje za scenario dobio je Srđan Koljević za film ,,Branio sam Mladu Bosnu”.

Najbolji domaći reditelj je Dušan Milić za film ,,Travelator”, kojem je uručeno i specijalno priznanje ,,Nebojša Đukelić”.

Nagrada žirija pripala je Ivanu Joviću za film ,,Isceljenje”.
Priznanje za najbolji strani film i scenario u međunarodnoj takmičarskoj selekciji dobio je film ,,Vuk” Nadžija Abua Novara. Nagradu za najbolji strani debitantski film dobio je film ,,71” Jana Demanža, najbolji glumac je Emir Hadžihafizbegović za ulogu u filmu ,,Takva su pravila”, dok su za glavnu žensku ulogu nagradu podijelile glumice filma ,,Diši” Lu DeLaž i Žozefin Žapi. Za režiju je nagrađen Tim Kreger za film ,,Savjet Ptica”, koji je dobio i specijalnu nagradu za fotografiju. Nagradu međunarodnog žirija dobio je ruski film ,,Budala” Jurija Bikova.

Specijalno priznanje žirija dobio je film ,,Vidim, vidim” Veronike Franc, a najbolji film programa ,,Granice” je ,,Samuraj” Tila Klajnerta. Nagradu publike dobio je argentinski film ,,Divlje priče” Damijana Šifrona.

Specijalno priznanje srpskog ogranka FIPRESCI dodijeljeno je za film ,,Beli bog” Kornela Mundruca, prikazanom u Glavnom takmičarskom programu.

Nagrada kritike srpske sekcije FIPRESCI dodijeljena je filmu ,,Enklava” reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, za prikaz svijeta nesigurnosti viđenog očima djece na Kosovu i Metohiji.

Nacionalna sekcija FIPRESCI nagradila je film ,,Unutra” u režiji Jelene Marković i Mirka Abrlića za doprinos srpskom nezavisnom umjetničkom filmu, dok je u kategoriji najbolje studentsko ostvarenje prikazano na FEST-u nagrađen film ,,Kolt 45” Fabrisa du Velca.

Prir. B.R.

kud duga