DRUŠTVO

AKTUELNO: Dodijeljene Međunarodne nagrade za hrabrost žena

Sirijska aktivistkinja Majd Chourbaji i novinarka iz Bangladeša Nadia Sharmin su među dobitnicama ovogodišnje Međunarodne nagrade za hrabrost žena koje dodjeluje američki Stejt Dipartment.

12935582955_fdb30aff98_oNagradu koja se od 2007. godine dodjeljuje ženama iz različitih dijelova svijeta za njihovo zalaganje za prava ženske populacije u zemljama iz kojih dolaze, ove godine dobile su i pilot afganistanskih vazduhoplovnih snaga Nilofar Rahmani, Rosa Julieta Montano Salvatiera iz Bolivije, Beatrice Epaje iz Centralnoafričke Republike, Sajaka Osaka iz Japana, Tabasum Adnan iz Pakistana i medicinska sestra Marie Claire Tchecola iz Gvineje.

– Ova nagrada nije samo za nas, već za sve vas žene od istoka do zapada, od sjevera do juga, koje se bore – rekla je Nadia Sharmeen, novinarka iz Bangladeša, koja je bila na meti radikalnih organizacija koje su zastupale ukidanje politike koja je zastupala veća prava žena.

“Nagrada je samo početak. Uprkos kriticizmu i prijetnjama, žene moraju imati prava. Ako mi odustanemo, odustaće i oni koji prate naš rad, a ne smije se dopustiti da se oni demorališu. Obećavamo da ćemo se nastaviti boriti protiv svake nepravde, čak i po cijenu života “, poručila je Sharmeen.

Nagrađena Sirijka Majd Chourbaji bila je uhapšena 2012. godine zbog protesta protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, a njen suprug zarobljen, a zatim preminuo od posljedica mučenja, otputovala je u Liban nakon što je oslobođena, te se posvetila pomaganju drugim ženama izbjeglicama.

Zamjenik portparola Stejt Dipartmenta Marie Harf je rekla da se dodjelom ove nagrade ističu postignuća žena, koje su, kako je istakla, agenti promjena u sredinama u kojima žive.