DRUŠTVO PREPORUKA

DR VLADIMIR DOBRIČANIN: Građani se ne žale da imaju tegobe zbog vremena

Nagle promjene vremena mogu da utiču na zdravlje građana, ali, uprkos tome što je juče, kao i danas, oluja zahvatila našu zemlju, nijedan pacijent se nije požalio ljekarima Urgentnog centra KC Crne Gore da je imao neke simptome koji su posljedica takvog vremena.

Vladimir-Dobričanin_maxresdefault---Copy

Dr Vladimir Dobričanin

 

Direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin za MNE magazin kaže kako i nijesu očekivali da im se građani zbog aktuelnog nevremena požale na zdravstvene tegobe, ali su iznenađeni što su juče imali najmanje pacijenata u posljednjih pet godina.
-Imali smo samo 139 pregleda-kaže doktor.
Kako je vrijeme gripa, odnosno virusnih infekcija, dr Dobričanin navodi kako im se najčešće javljaju pacijenti koji se liječe “na svoju ruku” nakon čega traže pomoć od doktora.
-Po tome je naš narod poznat. Ne treba da pretjeruju u samostalnom uzimanju lijekova. To je prvo i osnovno. Antibiotici ne pomažu kod virusnih upala, tek kod komplikacija. Kad imaju temperaturu treba da piju čajeve i da se javljaju svojim izabranim ljekarima – kaže naš sagovornik.
Doktor ističe kako je problem što građani počinju “liječenje” bez konsultacija sa ljekarom. Dešavalo se, kako kaže, da neko zadobije opekotine, koristi neke svoje namaze i nakon toga se javi doktoru.
-Samo nam tako otežavaju liječenje, jer oštećuju tkiva. Ne treba to da rade – kaže dr Dobričanin.