ART PREPORUKA

ART: Umjetnice slikaju mural u hotelu Hilton

Umjetnice Zorica Lakić i Milena Živković ovih dana počeće da slikaju renesansni mural u hotelu Hilton. Priznaju kako će ovaj mural da bude najzahtijevniji od svih koje su do sada uradile.

ZIZO2

Foto: Darko Jovanović

 

-Nijesmo još počele. Trenutno  se priprema podloga. Plan je da mural bude gotov sredinom ljeta – kažu za MNE magazin umjetnice.

Zorica Lakić je diplomirani grafičar, a Milena Živković je magistar grafike. One su osnovale Žižo mural studio. Razgovor sa njima počinje uz osmijehe, jer su ispričale reakcije naših građana na nesvakidašnju profesiju kojom se bave-crtanje murala.

ZIZOO

Kada su objavile prvi oglas da oslikavaju zidove, pozvao ih je neki čovjek koji je, naravno, želio uslugu.

-Rekao nam je: „Dobar dan. Da li vi krečite ulaze?“. Dešavalo nam se ranije da kažemo poznanicima i rođacima kako slikamo murale, a oni nas onda pitaju: „Dobro to, nego, koji je vama pravi posao?”. Mi odgovorimo:”Pravi posao nam je slikanje murala“ – pričaju nam umjetnice uz osmijehe.

Uprkos tome što ih na početku neki  ljudi nijesu ozbiljno shvatali, smatraju kako Crnogorci umiju da cijene sve što je novo, zanimljivo i profesionalno odrađeno. Posebno je svima drago što ne ponavljaju ideje za mural.

ZIZO1

Najveća nagrada za njih je što im je omogućeno da stvaraju u našoj zemlji. Muralima su do sada uljepšale brojne enterijere. Prolaznici u podgoričkoj Bokeškoj ulici mogu da zapaze jedan od radova na koji su posebno ponosne. Inspiraciju za stvaranje tog djela pronašle su kod umjetnika Renea Magrita.

ZIZO

Zorica i Milena navode kako su sasvim slučajno počele da se bave ovim poslom. Jedan arhitekta je nekom prilikom zapazio njihove slike nakon čega ih je preporučio da urade  prvi mural. Tako je sve krenulo. Od tada su počele da privlače pažnju javnosti i dobijaju pohvale za umjetničke otiske na zidovima.

ZIZO4

-Misija nam je bila da živimo od posla koji volimo da radimo –kažu umjetnice, navodeći da planiraju izložbu poslije ljeta.

 

 

kud duga