DRUŠTVO SLAJDER Uncategorized

ŽELJKO NINČIĆ: Svaki drugi šou-program je na bazi ,,Audicije“

Željko-Ničić---CopyDanas je u prostorijama ,,Gradske knjižare“ u Podgorici gostovao idejni tvorac ,,Sarajevske audicije“ Željko Ninčić. On je ovom prilikom najavio ,,Sarajevsku audiciju 4 – što me nisi primio“ 14. marta u KIC-u ,,Budo Tomović“. U planu je snimanje filma na osnovu ,,Audicije“, a Ninčić piše i roman o svemu što mu se dešavalo u životu.

Nova ,,Audicija“, kako kaže, ima novog i starog. Ostali su likovi Marinko Ćutuk i Veseli, a novajlije su Crnogorac Vuk Medojević zvani Lisica, Radojka Janša (Srbijanka iz Babušnice udata u Sloveniji), Asfaltina Kurajbegović (tek izašla iz zatvora) i Džemsudin Šimširpašić iz sarajevska čaršije, koji živi na raskršću ulica Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice.

Mi smo sa Ninčićem razgovarali o životu, ,,Audiciji“ i Mladenu Neleviću.

Na početku, uobičajeno pitanje – Kako ste?

– Dobro, hvala. Evo, snijeg u dolasku, malo i kiša, al’ se nadam da će predstava bit’ potpuno drugačija od ovoga vremenskog dočeka, jer ,,Audicija“ je zadužena za mnogo vedrije vrijeme i momente.

Prošlo je 30 godina od prve ,,Audicije“. Šta je suština, vizija nove ,,Audicije“?

– Vizija nove ,,Audicije“ je novo vrijeme i zadržat’ ono staro što je bilo dobro.  nečeg provjerenog do ovog novog, kao i uvijek što je ,,Audicija“ radila, kroz prizmu humora i pozitivne energije predstaviti sve ono što se nama dešava, što u bližem, tako u malo daljem okruženju, uglavnom u regionu. To je ono što je uvijek ,,Audicija“ bila – razumljiva.

Jeste li uspjeli da se vidite sa Mladenom Nelevićem?

– Nažalost, ne još. Danas ću pokušat’ da mu se javim, ako je tu. Mlađo je moj kolega i prijatelj, moj saborac, prvoborac, koji je sa mnom zajedno i krenuo od tih davnih početaka.Vidjeli smo se mi prije godinu i po u Beogradu, ali volio bih i danas da se sretnemo. Biće mi zadovoljstvo.

Šta sada radite, osim ,,Audicije“? Gdje živite?

– Gdje živim? Ja kažem u predstavi ,,Ne živim, nego preživljavam“. Živim svugdje pomalo. U čitavom našem regionu, što bi nekad zvali eks-Ju, djelujem, radim, doduše u nekim manje, u nekim više djelovima uspješno, a najviše sam u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. Nažalost, prošlo je dugo vremena kako nisam bio u Podgorici, u Crnoj Gori. Nadam se da će ovo biti jedan novi povratak, na pravi način, da ću se predstaviti u onom duhu u kojem je inače, ,,Audicija“, bila i u kojem sam ja djelovao.

Možete li da nam prokomentarišete ,,Audiciju“ koja se sada prikazuje na njednoj od televizijskih stanica?

– Nažalost, ne pratim to, ali vidim da ima dosta kandidata iz Crne Gore. Crna Gora i moja Hercegovina uvijek su bila podneblja gdje je dosta talenata za te stvari i ono što je danas najteže, nasmijati ljude. Nažalost, ne gledam toliko tu ,,Audiciju“, ali vidjeću, obratiću pažnju, čujem da ima dosta ljudi koji se prijavljuju. Eto, to je još jedan plod svega onoga što smo mi radili, ja zajedno sa svojim kolegama, ostavili smo utisak, samo je nekom trebalo dosta godina da na neki način primjeni, a mi smo već ranije, od prije 30 godina, to radili. Danas se dosta stvari dešava upravo u ovom duhu, znači, manje-više svaki drugi šou-program je na bazi ,,Audicije“.

Bojana Radonjić