MAGAZIN

PUTOPIS: Amsterdam „Grad grijeha“

Amsterdam često nazivaju „Grad grijeha“ zbog svoje bogate ponude i atraktivnih destinacija. Glavni grad Holandije, ujedno je i najveći sa oko 750 000 stanovnika…

1Zanimljivo je da je Parlament države i njene glavne institucije izmještene u grad Hag, ali je Amsterdam zadržao titulu prestonice. Danas je to kulturno-istorijski centar regiona, koji privlači uglavnom mlade ljude želje uživanja i dobrog provoda. Prestonica Holandije, na najbolji način predstavlja klasičnu holandusku arhitekturu, sa tipskim kućama i jednostavnim dizajnom. Uz Veneciju i St. Peterburg, Amsterdam spada u najlepše gradove na vodi. Sa bukvalno mostom na svakom uglu, imaćete magičan osjećaj savršenog jedinstva čovjeka i vode. Svaki most je unikatan i napravljen na različit način, sa bogatom pričom za svoje posjetioce. Jednostavno, kad posjetite „Grad grijeha“ imaćete utisak da je vrijeme stalo, negdje oko kraja 17. vijeka. Savršeno očuvane zgrade i gradski centar su posebno inspirativni.

2

Grad bogate istorije, Amsterdam je svoj procvat doživio od 16. do 17. vijeka. U svom zlatnom periodu, grad je bio trgovačka prestonica svijeta i kulture. Neka od najvećih imena slikarstva su se rodili i radili upravo ovde. Ovakva činjenica ga čini muzejom na otvorenom. Svaka građevina u centru je umjetničko djelo koje svoje posjetioce ostavlja bez daha. Grad spada u kategoriju srednje velikih, pa je turistima lako da lako i brzo obiđu sve najvažnije znanosti. Gradski centar je ispresjecan polukružnim kanalima koji mu daju posebnu čar. Oni se prostiru sve do kanala Spiegelgracht, koji je vodena granica Starog dijela grada. Kako je grad jedan od najvažnijih u svijetu kulture, muzej Van Gogha se nametnuo kao prva destinacija. Sam muzej spada u jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, gdje se čuvaju neka od najboljih radova umjetnika. Savetujemo Vam da ulaznice za muzej kupite preko interneta, jer su dosta povoljnije. Za obilazak samog muzeja Vam je dovoljno 4 sata. Oduševljeni umjetničkim djelima, potražili smo odmor u užem centru grada.

3

Svratili smo do najpoznatijeg trga u gradu – čuvenog trga Dam, koji sa svojim savršenim fasadama i bogatom istorijom prednjači u odnosu na ostale trgove svijeta. Tu se nalaze čuvena Kraljevska palata, Nova crkva i muzej Madame Tussauds. Zanimljivo je da je upravo ovdje izvršena predaja Amsterdama Napoleonu, tokom 1808. godine. Po prvi put smo došli u situaciju da ne možemo da se odlučimo šta treba prije posjetiti, slatke muke su u pitanju. Dok još preporučujemo umjetničke destinacije, obevezno posjetite i Državni muzej – Rijksmuseum i muzej savremene umjetnosti – Stedelijk. Ogladnjeli smo brzo, jer vrijeme veoma brzo prolazi kada posetite amsterdamske muzeje. Toplo Vam preporučujemo jedan od najboljih gradskih restorana – La Oliva, koji nudi tradicionalna jela po prihvatljivim cijenama.

6

Obavezno posjetite jednu kuću-muzej, koja je od neprocjenjivog značaja za svjetsku istoriju. Kuća Ane Frank je pretvorena u savremen muzej sa bogatom ponudom. Njeno najvrednije djelo – Dnevnik Ane Frank se nalazi upravo ovde. Takođe, u Amsterdamu se nalazi i kuća Rembranta (Rembrandt van Rijn), koja je pretvorena u muzej njegovih djela.

Mosto Magare je jedan od najlepših i najbolje očuvanih evropskih mostova. Izgrađen 1670. godine, most neodoljivo podsjeća na Tower Bridge u Londonu. Veličanstveni most, privlači radoznale posjetioce svake godine. A tokom Nove godine, ovo je jedna od najlepših destinacija u Amsterdamu na otvorenom.

Svoj slavni nadimak – „Grad grijeha“, dobio je zbog jednog čuvenog djela grada koji rijetko koja evropska prestonica posjeduje. Tzv. Crvena Zona (Red light district), sa atraktivnim djevojkama u izlogu, budi maštu znatiželjnim posjetiocima. U njoj fotografisanje nije dozvoljeno. Sama Zona spada u jedan od najstarijih i najljpeših djelova grada, uprskos svojoj lošoj reputaciji. Amsterdam inače važi za veoma liberalan grad, gdje je prostitucija i korišćenje lakih droga zakonom dozvoljeno. Neobična ponuda privlači preko 3.5 miliona turista svake godine.

Tokom ljetnjih mjeseci, obavezno se provozajte gradskim brodićima, gdje možete da uživate u ljepoti grada na jedan potpuno drugačiji način. Nas je posebno obuševila činjenica da gotovo svaki građanim Amsterdama poseduje biciklo. Zdrav život i manje zagađivanje su ovde prioriteti. Amsterdam je svakako grad koji morate posjetiti da bi se uvjerili u sve njegove ljepote. Pokušali smo bar na kratko da Vam opišemo o kakvom je gradu riječ…

This slideshow requires JavaScript.