Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MILIJANA ISTIJANOVIĆ: Preispitujem ljudske nedostatke

a (2)  Kada je završila Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju mlada umjetnica Milijana Istijanović zaustavila je na kratko korake u svijetu iskazivanja kreativnosti. Počela je istraživačkim pogledom da osmatra okruženje pitajući se kuda dalje nakon studija. Tražila je utočište za stvaranje svojih djela. Nije ga našla.

– Suočila sam se sa nedostakom prostora za rad. Ali, ubrzo su uslijedili stipendirani rezidencijalni programi u Austriji i Sloveniji. To su značajna iskustva gdje sam dobila odlične uslove za rad- priča umjetnica.

Usmjerena modelom promišljanja da se sve svodi na odluku i borbu za istrajavanjem, Milijana se otisnula u stvaranje svog likovnog svijeta. Učestvovala je na Internacionalnom bijenalu skulptura i instalacije u Austriji, kao i u Njemačkoj kada je bila priređena smotra savremene umjetnosti. Brojni projekti i nagrade počeli su da ispisuju njenu biografiju.

Pojedini kritičari kažu kako Milijana nekim radovima teži da dosegne svijest o vlastitom postojanju uspostavljajući dijalog između čovjeka, kao spoljašnjeg omotača i bića, njegovog unutrašnjeg sadržaja.

4bPosmatrajući radove mlade umjetnice, pogled zadržava onaj koji se zove „Ja nju ne poznajem”. Ove skulpture imaju samo glavu i noge, a u prostoru trupa na zidu su ispisana slova poezije. Milijana ukazuje koliko možemo da budemo udaljeni od sebe, do te mjere da gubimo ideju ko je osoba unutar nas samih.

-To sam radila u saradnji sa mojom dragom prijateljicom i pjesnikinjom Voljom Hapejevom iz Bjelorusije – priča Milijana.

Radile su za potrebe projekta „Feminist art criticism” koji je bio realizovan u novembru 2014. godine u Minsku. Projekat čine tri zasebne cjeline koje ujedinjuju pitanja ženskog identiteta i socijalnog nasilja koji je uperen u osobu kada ona pokušava da slijedi svoj put. Taj put, kako kaže umjetnica, često nije odobren ili ga osuđuje patrijahalni poredak.

???????????????????????????????-Davno sam shvatila da se ne bavim umjetnošću samo zato što to volim, već što i moram, jer tu se ne radi samo o igri boja i formi. To postaje način života, preispitivanje vrijednosti i nedostataka, onih ljudskih i duhovnih – priča naša sagovornica.

Iako nam je prvo zapalo za oko njeno djelo „Ja nju ne poznajem”, Milijanin “miljenik” je ono drugo, „Privremeno zauvijek”. Riječ je o radu kojim je istraživala pitanje važnosti kuće.

-Privatni prostor napuštenog stana u Mariboru je korišćen kao medij kroz koji sam izrazila ličnu poetiku zasnovanu na običnim stvarima i zamišljenim situacijama u smislu koncepta pripadnosti i prolaznosti. Rad se sastoji od udubljenih reljefa na zidu gdje se fizička prisutnost samo blago ukazuje u prostoru sa ženskim elementima, formama i objektima.

Kada sam ušla u taj prostor nešto mi je ukazivalo da je tu bila djevojačka soba. Skidajući sloj po sloj zida, naišla sam na roze zid. Znala sam da sam na pravom mjestu– kaže Milijana.

Uspjela je da prisvoji prostor da bi premjestila vrijeme, situacije i kreirala novo mjesto.img_0835

Milijana sprema još iznenađenja. Trenutno radi na seriji crteža pod nazivom „The Ljubljana Sun и љубљански сан“. Objašnjava kako naslov predstavlja igru riječi, izgovora, latiničnih i ćiriličnih slova.

Ovaj rad, koji će uskoro biti završen, biće povod za naš novi susret.