ZDRAVLJE

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Sat muzike dnevno za poboljšanje sluha

zdravlje szoIstraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da više od 43 miliona ljudi, životne dobi od 12 do 35 godina, posjeduje gubitak sluha.

Pedeset odsto stanovništva u državama sa izraženom srednjom i visokom klasom preko portabilnih audio uređaja sluša preglasno muziku, a dodatnih 40 procenata je izloženo potencijalnim opasnostima od buke na koncertima i u klubovima.

U današnje vrijeme 1,1 milijarda omladine pod rizikom je oštećenja sluha uslijed neznanja korišćenja audio uređaja.

– Ono što pokušavamo da uradimo je podizanje svijesti o pitanju o kojem se ne govori dovoljno, a ima potencijal da naškodi ljudima. To se može lako izbjeći – kaže dr Etjen Krug, direktor odsjeka Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju povreda za Bi-Bi-Si njuz.

zdravlje szo 1

Bitno je sniziti volumen na 60 odsto, a slušanje muzike ograničiti na sat dnevno.

Za one kojima smeta spoljašnji zvuk dok slušaju muziku, Krug predlaže kupovinu bešumnih slušalica.

On takođe sugeriše da se prave pauze u slušanju muzike i da se nose slušalice ili postoje sobe sa tim uređajima na koncertima i u klubovima. Takođe se zalaže za davanje besplatnih slušalica na festivalima i mjestima gdje se sluša glasna muzika. Proizvođači slušalica morali bi da stave ograničenja volumena, a vlade više da se pozabave ovim slučajem.

Prir. B.R.

Foto: Longevity live