MAGAZIN PREPORUKA

PUTOVANJA: Stijene na Uralu “Čuvari praga Evrope”

Na krajnjem istoku Evrope, na planini Ural nalaze se čuvari koji plaše strance i čuvaju prag Evrope…

1“Mala planina bogova” ili “Man Pupu Nvor” je predivno geološko nalazište koje se nalazi na samom ulasku Evrope, na planini Ural. Sastoji se od 7 gigantskih stijena od kojih je svaka visoka između 30 i 42 metara. Ovo geološko nalazište nalazi se u udaljenoj i negostoljubivoj ruskoj republici Komi, smještenoj zapadno od Urala. Ova država je izuzetno bogata pravim prirodnim bogatstvom i kontrastom – od nepreglednih prašuma, preko tundra i stepa, pa do močvara.

2Ovaj kompleks stijena koji bukvalno štrči iz zemlje još više privlači pažnju imajući u vidu to da se nalazi na osamljenom planinskom platou, bez ikakvih sličnih formacija u krugu od 10 kilometra. Takođe, veoma je zanimljiv njihov oblik – neke stijene su šire u gornjem dijelu, dok su uže u donjem. Pored toga 6 stijena je raspoređeno na način da obrazuju krug dok se sedma nalazi sasvim izdvojena.

3Informacije o mogućem porijeklu ovih gigantskih stijena nisu baš pouzdane, a smtra se da su nastale prije oko 200-300 miliona godina, u vrijeme kada je tu postojala planina. Međutim, pod dejstvom tektonskih potresa i erozije došlo je do promjene konfiguracije terena, a tome su doprinele i velike i obilne kiše koje su značajno uticale na promenu forme ovih stijena.

4Pored ovog, geološkog obrazloženja, u narodu je poznat i mit o nastanku prema kome su ove gigantske stijene bili divovi. Divovi su prema predanju bili zli i čarobnjak ih je zbog pustošenja koje su vršili  pretvorio u stijene a pri njegovom odlasku, čarolija koju je upotrebio protiv njih se njemu vratila i pretvorila ga baš u tu stenu koja se izdvaja od svih ostalih.

U koju ćete priču vjerovati, to ostavljamo Vama, međutim ako želite da posjetite ovo mjesto, moramo da Vas upozorimo da morate da se prirpemite na jedan zaista naporan put. Naime, ova regija je poznata po svojoj surovoj prirodi, gdje se temperature a i same vremenske prilike mjenjaju nekoliko puta dnevno, dok su same stijene pravi izazov i najvećim alpinistima.

This slideshow requires JavaScript.