Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: “Rat” partizana i četnika ispred Palate pravde

Proces o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta jugoslovenske vojske u otadžbini, u beogradskoj Palati pravde danas nije završen. Promijenjeno je sudsko vijeće, te su ponovo izvođeni dokazi i slučaj je praktično počeo ispočetka, prenose srbijanski mediji.

Foto: Nadlanu.com

Foto: Nadlanu.com

Novo ročište je zakazano za 3.april, ali je ta najava pala u sijenku događaja ispred Palate pravde dok je trajao postupak o rehabilitaciji.

Desetine pristalica SRS Vojislava Šešelja, s jedne strane, i članova SUBNOR-a, s druge, verbalno su se sukobljavali ispred ove zgrade. Policija ih je razdvajala. Prepucavanje između „četnika“ i „partizana“ privuklo je pažnju brojnih prolaznika. Čule su se četničke pjesme :“Od Topole, pa do Ravne gore”, “Ko to kaže, ko to laže” i uzvikivanja: “Živio đeneral Draža”, “Živio kralj” i “Živ je Draža dok je radikala”. Ove pristalice su pokušavali da nadjačaju “partizani” povicima: “Strijeljaj, postroji, da četnik ne postoji”. Pjevali su i:”Idite na Adu, da tražite Dražu”.

U jednom momentu se na platou pojavio i sam Vojislav Šešelj praćen povicima: “Vojo, vojvodo”. Subnorovci su mu skandirali: “Ustaše i četnici zajedno ste bježali”.

Ranije ove sedmice, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije usprotivio se mogućoj sudskoj rehabilitaciji Mihailovića, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se na odluke Suda ne može uticati.
-Da li je moguće da se u Srbiji, koja se izjašnjava protiv fašizma, sada kad slavi 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, pravno rehabilituje neko ko je bio na strani Hitlerovskih fašističkih hordi – upitao je tada vršilac dužnosti predsjednika Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić.