ZANIMLJIVOSTI

ZNIMLJIVOSTI: Virusi i bakterije zamrznute milionima godina oživljavaju

Zbog globalnog zagrijevanja, velike ledene ploče Sibira i Grenlanda postaju poprišta evolucijskih uskrsnuća – prastari virusi, bakterije, biljke i životinje koje su bile zamrzunute u ledenom pokrivaću se otapaju i bude…

image_12Radi se o sve češćem fenomenu u kojem se izgubljene vrste i njihovi genomi vračaju u ekosistem. Iako kriogenika zvuči kao termin iz filmova naučne fantastike, veliki broj vrsta u stanju je da preživi duge periode smrzavanja.

U 2012. godini, naučnici su posadili i dobili cvijeće iz sjemena starog 32.000 godina. Prošle godine, izlegli su jaja stara 700 godina, pronađena na dnu jezera u Minnesoti, a drugi tim naučnika oživio je antarktičku mahovinu, koja je bila zamrznuta još od doba kralja Artura.

Pravi šampioni preživljavanja su virusi i bakterije – najmanje jedna vrsta preživjela je 8 miliona godina u hibernaciji.

Srećom, nije vjerovatan mračni scenario u kojem bi čovječanstvo mogla da pokosi davno zaboravljena bakterija ili virus, a prirodne riznice antičkih gena danas nam mogu pomoći u spašavanju brojnih ugroženih vrsta.

Mnoge životinjske i biljne vrste koje se danas nalaze na rubu istrebljenja ugrožene su nedostatkom raznolikosti u svojim genima. Za uspješno dugoročmo preživljavanje vrste bez ljudskog uplitanja potrebno je oko 5.000 jedinki, a brojne današnje vrste pale su ispod tog broja.

Među kriogeno očuvanim primercima starim stotinama ili hiljadama godina naučnici se nadaju da će pronaći komplementarni genetski materijal, koji bi omogućio “osvježavanje” genske zalihe te vrste.

Prije tri godine, naučnici su uskrsnuli pradavnu jedinku biljke Silene stenophylla – majušnu cvjetajuću biljku sibirske arktike. Unutar genetskog koda ovih biljaka koje potiču iz ledenog doba pronašli su osobine koje se više ne mogu pronaći u modernim verzijama iste biljke – od različitih cvjetova do različitih plnih karakteristika.

Stručnjaci se nadaju da se radi tek o prvom primjeru u kojem će prirodna ledena riznica omogućiti širenje bioraznolikosti i u današnje vrijeme.