PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Povrće može smanjiti alergije

Bliži se sezona alergija. Začepljenost nosa i curenje, kijanje, svrab i suzenje očiju, promene na koži… sve su to alergijske pojave sa kojima se susrijećemo u proljeće kada se priroda budi. Zaustavite pospješivanje alergije pri prvim znacima. Uz šest namirnica koje vam nudimo, možete spriječiti ili potpuno zaustaviti alergiju.

pixabay.com

pixabay.com

1) LUK

Bijeli i crni luk u sebi sadrže flavanoid tkzvani kvercetin, koji djeluje kao antihistaminik. On proizvodi supstance koje blokiraju alergijsku reakcije.

2) BROKOLI

Brokoli djeluje na otčepljivanje sinusa. Kao i luk, ima antialergijsko dejstvo.Bogata je vitaminom C koje snižava nivo histamina, uzročnika alergije. Potrebno je oko 500 miligrama vitamina C da ublaži simptome alergije. U sirovoj šoljici brokolija možete naći čak 80 miligrama ovog vitamina. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga zameniti kupusom ili karfiolom.

3) ŠARGAREPA

Šargarepa je bogata karotenom i pogodno djeluje na pojavu alergije. Njeno bogatsvo leži u beta karotenu ali se uz nju i preporučuje unos drugih namirnica koje sadrže likopen i lutein. Možete ih naći u paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Neka istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija.

4) KELJ

Ima slično dejstvo kao i brokoli, smanjuje curenje nosa i otčepljuje sinuse. Kelj je bogata vitaminom A i ublažava simptome i ojačava imunitet. Neka istraživanja pokazuju da osobe sa nedostatkom vitamina A češće oboljevaju od alergija i astme.

5) BUNDEVA

Bundeva je bogata vitaminima A i C, kao i cinkom, te je to čini odličnim borcem s alergijama. Najbolja je kada se koristi kao dodatak ishrani. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.

6) CELER

Celer pomaže snizavanju visokog krvnog pritiska i kod pojave hroničnih bolesti. Takođe, djelotvoran je kod ublažavanja alergijskih simptoma. Djeluje protivupalno i obiluje vitaminom C koji jača imunološki sistem. Najbolje je da ga jedemo skuvanog na pari jer tada možemo sačuvati sve njegove važne sastojke.