MODA PREPORUKA

MODA: Manje poznato o poznatim brendovima

Donosimo vam nekoliko zanimljivih stavki o Zari, Sephori, H&M-u i ostalim buticima u kojima najčešće šopingujete…

Zara_-_London_UK_27
Nedavno su čitaoci planetarno popularnog sajta Huffington Post u anketi o omiljenim “fast fashion” prodavnicama izglasali špansku Zaru i švedski H&M za najbolje, iako je rijetko ko od njih vjerujemo upoznat sa činjenicom da Zara skoro da i nema kampanju ili bilo kakvu promo aktivnost, kao i da iza printova i modela koje iz sezone u sezonu nam plasira H&M stoji čak 100 dizajnera!

U želji da vam približimo brendove koje volite i čije krpice mahom kupujete, izabrali smo 10 činjenica, koje vam vjerovatno nisu poznate.

Forever 21 se prije zvao “Fashion 21.”

Jedna od najpoznatijih street style brendova je svoj prvi butik otvorio pod imenom “Fashion 21”, i to prije 30 godina u Los Anđelesu. Kako je prodaja bivala sve uspješnija i veća, vlasnik Do Won Chang je odlučio da otvori novu prodavnicu i da ime promijeni u “Forever 21”.

Sephorin koncept je osmišljen kao “pozornica”. Zaposleni su “članovi pozorišta” dok su im uniforme “kostimi.”

Prije 6 godina, priliko jednog razgovora sa zaposlenima, jedan od prodavaca je otkrio da je rad u Sephori nalik životu umjetnika koji negdje nastupa. Evo kako je dotična Jasmine opisala Sephoru: “Kompletan prvi sprat je nalik pozornici. Backstage je donji nivo, odnosno prostor u kojem se ne vrši prodaja. I ja nisam prodavac, ja sam dio ekipe, a ovo što nosim nije uniforma već kostim.”

ASOS ima mjesečni magazin

Poznati britanski online butik je sopstveni časopis pokrenuo prije 7 godina, s tim da print izdanje izlazi samo u Engleskoj, dok svi ostali mogu da čitaju online izdanje putem sajta.

ASM_010614_1_001_001_1366825.pdf

Topshop i Miss Selfridge su u vlasništvu iste kompanije

Oba brenda, kao i Dorothy Perkins, su u vlasništvu grupacije Arcadia Group.

Gap Inc. u svom vlasništvu posjeduje i INTERMIX

Da, da. Gap Inc., kompanija u čijem vlasništvu je The Gap i Old Navy, takođe posjeduje jednog od najvećih tekstilnih kompanija INTERMIX.

Zara je prvobitno nazvana “Zorba”

Rosalia Mera, jedna od prvih osnivača španskog brenda, u početku je, zajedno sa tadašnjim suprugom, imala malu prodavnicu donjeg veša pod imenom “Zorba,” ali nakon što se vlasnici iz obližnjeg bara žalili da je ime prodavnice slično imenu njihovog bara, Rosalia je promenila ime u “Zara.”

zara

U H&M možete da kupite dekoraciju za kuću

Švedski brend je od nedavno u svoju ponudu uključio kompletan asortman kućnih asesoara u vidu jastuka, posteljine, prekrivača, peškira, frotirskih ogrtača i spavaćica.

Uniqlo je dizajnirao olimpijske uniforme za nekoliko azijskih zemalja na Olimpijadi u Londonu

Japanski brend je “obukao” učesnike iz Južne Koreje, Singapura i Japana.

Old Navy je dobio ime po jednom baru

Prije 20 godina kada je brend osnovan, vlasnici su odlučili da ga nazovu prema njihovom tada omiljenom baru koji se nalazi u Parizu.

J. Crew je prvo bio koncipiran kao kataloška prodaja

Punih šest godina, J. Crew je poslovao kao kataloška prodaja. Prvi butik je otvoren 1989. godine, i to u Njujorku.

elle.rs