Porto Novi
PREPORUKA Uncategorized

TEORIJA: Malezijski avion nije na dnu okeana, otet je po nalogu Putina

Ugledni američki novinar Džef Vajs koji je o naučno-popularnim temama pisao za Njujork tajms i Tajm u velikom tekstu objavljenom u Njujork magazinu iznio je nevjerovatnu tezu da je malezijski boing, za kojim se bezuspješno traga već gotovo godinu, otet prema nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina i da je  tajno sletio u Kazahstan.

rtr3gfkm_11

Vajs je, inače, bio jedan od vodećih eksperata koji je u vrijeme dok je misteriozni nestanak aviona opsjedao svijet sjedio u studiju CNN-a i analizirao slučaj.

On tvrdi da je istraživao signale koje je Boeing 777 navodno odašiljao satima nakon što je iščeznuo s radara, a koje su zabilježili komunikacioni sateliti britanske kompanije Inmarsat.

U tekstu se podsjeća da je malezijski premijer Najib Razak nakon nestanka Boeinga s 239 putnika i članova posade zatražio od kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva dozvolu za istraživanje terena na koji se avion mogao prizemljiti, ali odgovora kazahstanskih vlasti do danas nije bilo.

Vajs  je uvjeren da su otmičari uspjeli da lažiraju navigacione podatke koje avion odašilje tako da se činilo da je on letio u suprotnom smjeru.

– Rusija ne samo da je u stanju da isplanira ovakve suludo kompleksne operacije, već imamo primjere iz prošlosti u kojima ih je i realizovala – tvrdi Vajs.

On upozorava da Kazahstan sam to ne bi bio u stanju da učini.

– Rusija je vjerovatno jedina država, osim Zapada, koja je dovoljno tehnološki uznapredovala u svemirskoj industriji da je uporediva s Amerikom – piše  Vajs. No i njemu je nepoznanica zašto bi Putin oteo avion.

– Možda je htio da pokaže  Amerikancima, koji su mu dan prije nestanka aviona uveli prvi set sankcija, da je u stanju da naudi Zapadu i njegovim saveznicima, ma gdje bili. Moguće da je bio u lovu na tajne jednog od putnika aviona. Možda je u pitanju bilo nešto od strateške važnosti ili je htio da se avion iznenada naknadno negdje pojavi, ali  pun eksploziva. Ko zna – napisao je Vajs.