SLAJDER ZDRAVLJE

ZDRAVLJE:Propusti u higijeni stvaraju karijes

Two funny smiling little children

Stomatolog Milinko Labović kaže da često konzumiranje ugljenih hidrata, mikroorganizmi, neblagovremena oralna higijena i nepravilna tehnika pranja zuba, utiču na nastanak karijesa.  Roditelji  djecu prvi put dovode kod zubara kada već imaju problem, jer se nicanjem prvog mliječnog zuba u ustima naseljavaju bakterije koje su jedan od uzročnika nastanka karijesa.

Prvi znak nastanka karijesa je kredasto bijela prebojenost dijela površine zuba.

– Mikroorganizmi koji se nalaze u zubnom plaku (sloj koji pokriva zub) razlažu šećere i dolazi do pada pH vrijednosti u sredini neposredno do zuba. Tako niska pH (odnosno kisjela sredina) omogućava demineralizaciju površnih tvrdih zubnih tkiva (prvo gleđi). Demineralizovana gleđ u početku izgleda kao zdrava, da bi kasnije promijenila boju (kredasto bijela) i na kraju dolazi do defekta, tj. „rupe u zubu“ – kaže dr Labović.

On navodi kako djeca treba pravilno da peru zube, učestalo, najmanje dva puta dnevno, i da ih četkaju od pet do šest minuta.

– Dovoljno je dva puta dnevno pravilno oprati zube, a idealno je da se to uradi poslije svakog jela.  Samo četkanje zuba trebalo bi da bude atraumatsko, to znači da ne povređujemo kako meka tkiva (desni), tako i tvrda (zub). Zato uvijek preporučujemo četkice sa mekim vlaknima. Količina paste koja se istiskuje na četkicu ne igra preveliku ulogu, jer pasta, osim što u sebi sadrži fluor, posjeduje i abrazivne čestice koje olakšavaju uklanjanje zubnog plaka – kaže naš sagovornik.

Od momenta nastanka karijesa pa do nekih ozbiljnijih direktnih komplikacija dug je period. Najčešća komplikacija je zapaljenje pulpe zuba, koje kasnije može dovesti do nekih patoloških promjena u kosti, u predjelu vrha korijena zuba.

– U početnim fazama karijes se liječi jednostavnim neinvazivnim metodama. Lokalna primjena fluorida i edukacija o pravilnoj oralnoj higijeni najčešće su dovoljne da se riješi problem. Nažalost, roditelji dovode djecu kad je već karijesna promjena veća. Tada konzervativnim metodama, plombama, saniramo defekt na zubu. Usljed nastanka zapaljenja pulpe zuba, neophodno je primijenti endodontsku terapiju. To je liječenje korijena i predjela oko vrha korijena zuba. Krajnji izbor u terapiji je vađenje zuba – kaže dr Labović.