COVID 19 PREPORUKA

GALIĆ: Crna Gora odgovorila na kovid izazov

Foto: rtcg.me

Crna Gora je odgovorila na kovid izazov, što je prepoznato i dobro ocijenjeno na međunarodnom nivou, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, povodom tri godine od prvog registrovanog slučaja korona infekcije u našoj državi. Od tada do danas, od posljedica infekcije preminulo je 2.808 osoba, registrovano je 289.196 pozitivnih slučajeva, a odrađeno je 1.519.030 testiranja.

Galić je, u emisiji RTCG ,,Dobro jutro Crna Goro” rekao da su se u kovid periodu svi zdravstveni sistemi susreli sa nečim novim i nepoznatim, te da je do pojave vakcina bilo teško pratiti sam virus i pandemiju. Ocijenio je da je nabavka vakcina bila komplikovana, budući da su različite administracije radile na tom pitanju.

– Kolektivni imunitet je matematička i epidemiološka kalkulacija. Ne smijemo da se opustimo, naročito starije populacije, gdje je zabilježeno najviše smrtnih ishoda – rekao je direktor IJZ-a.

Istakao je i da više od 70 odsto preminulih nisu bili vakcinisani.

Galić je najavio da se u IJZ-u pravi Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.

– U planu je nova zgrada, ali i novi sistem praćenja i reagovanja na neke eventualne pandemije – poručio je on.

Za mjesec osam slučajeva šuge, nije otkriveno žarište

Galić je istakao da je u Crnoj Gori od 13. februara do 13. marta registrovano osam slučajeva šuge, a žarište odnosno izvor obolijevanja nije otkriven analizom.

On je saopštio da je u glavnom gradu prijavljeno šest slučajeva, te da je utvrđeno da slučajevi nisu povezani, već da su disperzovani u različitim djelovima grada.

Kazao je i da je šuga (scabies) karakteristična za zimski period.

U istom periodu prošle godine, dodao je, bilo je 26 prijavljenih slučajeva te zarazne bolesti.

– Svaku informaciju uzimamo ozbiljno i provjeravamo – poručio je Galić.

Iz IJZ-a su ranije podsjetili da je šuga zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u čitavom svijetu.

Prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja oboljele osobe.

Najčešća tegoba je svrab koji je najintezivniji noću.

Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nijesu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja poslije kontakta sa oboljelim, dok one koje su je već imale mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedjelju).

Izvor: rtcg.me