MAGAZIN PREPORUKA

VJERUJETE LI U OVE ZABLUDE: Prava istina može da vam promijeni kvalitet života

Foto: Freepik

Fitnes mitovi, mitovi o zdravoj ishrani, mitovi o zagađivačima našeg zdravlja… Toliko je mitova i zabluda kojima smo svi skloni da vjerujemo.

Realnost je za mnoge naše životne navike sasvim drugačija. Donosimo vam tri najčešće zablude koji veliki procenat nas ima. I naravno, razotkrivamo ih.

Ne treba da jedete nakon 19h

Vječita dilema – kad je pravo vrijeme za posljednji obrok tokom dana. Ko god pokušava da smrša ili redukuje svoju ishranu, ne večera nakon 19h. Ipak, za to se veže jedna zabluda. Uvreženo je mišljenje da se sva hrana poslije 19 časova pretvara u masti. Časovnik na satu nema veze sa tim, jer stvaranje masti zavisi od količine i vrste hrane koju smo jeli tokom cijelog dana, i generalno stila života koji vodimo.

Foto: Freepik

Svejedno je kada trenirate

Saglasni smo da je kod treniranja najvažnije da počnete da trenirate. Međutim, mnogi od nas smatraju da vrijeme treninga nema veze sa rezultatima.

Stvarnost je malo drugačija. Ako želite da se riješite viška kilograma i da što prije vidite rezultate, profesionalni treneri preporučuju da dan započnete treningom, jer je jutarnje vježbanje najdjelotvornije.

Ono vam pokrene metabolizam, a onda lančano imate potrebu za kvalitetnim doručkom.

Nikotin je najštetniji sastojak cigarete

Ovo je, bez sumnje, jedna od najrasprostranjenijih predrasuda ne samo na našem podneblju, već na globalnom nivou. Brojne ankete svjedoče da čak i znatan procenat ljekara pogrešno smatra da je nikotin najštetniji sastojak cigarete i da izaziva bolesti koje povezujemo sa pušenjem.

Foto: Pixabay

Brojna naučna istraživanja pokazala su da nam najviše šteti duvanski dim kao proizvod sagorijevanja, bez obzira da li spadamo u aktivne ili pasivne pušače. Naučnici kažu da je nikotin štetan jer izaziva zavisnost, i to je zapravo njegov najveći grijeh. Ovu tezu potvrđuje i činjenica da je jedna od najprihvaćenijih terapija odvikavanja od pušenja ona koja se bazira na nikotinskim zamjenskim proizvodima, poput flastera i nikotinskih guma za žvakanje.