DOM PREPORUKA

DA DOM MIRIŠE NA ČISTO I LUKSUZNO: Trikovi spa centara

Ukoliko ste mislili da je teško učiniti da prostor u kojem provodite vrijeme miriše poput luksuznog SPA resorta ili poput soba u hotelima sa 5 zvijezdica – ne brinite, postoji mnogo načina da vaš prostor miriše božanstveno – od pravljenja potpurija od suvog cvijeća (stara škola) do ulaganja u difuzor sa eteričnim uljima, pa sve do provjerenog recepta – mirisnih svijeća.

No, prije nego što vam otkrijemo trikove uz koje će vaš dom biti ,,okupan” prijatnim aromama, evo šta najprije treba da uradite kako bi sve ostalo imalo efekta.

Koristite mirišljave kese za otpad

Redovno pražnjenje otpada se podrazumijeva, ali će sigurno pomoći i upotreba mirišljavih kesa koje neutrališu neprijatne mirise.

Pranje tepiha i prostirki

Ovo pravilo je možda i jedno od najvažnijih ukoliko želite da vaš dom prijatno miriše. Bilo bi dobro da makar jednom u toku sezone dubinski očistite tepihe i staze, a ukoliko imate ljubimce, ovako nešto se savjetuje i češće.

Redovno luftiranje, naročito ako se u prostoru kuva ili puši

Mirišljave svijeće, difuzori, štapići… neće vam pomoći ukoliko prostorije ne vjetrite redovno. Miris hrane i cigareta najlakše se ,,kači” za tkanine, i najduže zadržava, te je preporuka da sa cigareta pređete na bolju varijantu, poput IQOS-a koji ima manje neprijatnih mirisa u poređenju sa cigaretama, a aspiratori i prečišćivači vazduha su idealni za prostore u kojima nema dovoljno ventilacije ili prozora kao što je slučaj sa kuhinjama i trpezarijama.

Difuzori

Difuzori su sjajan način da u vaš dom unesete svježinu. Potrebno je samo malo ulja i prostor će mirisati poput najluksuznijih hotela.

Plug-in osvježivači

Električni osvježivači prostora su takođe fantastični izbor da učinite vaš dom mirišljavim. Sve što je potrebno je da izaberete omiljenu aromu, uključite ih u struju i pustite da odrade svoju magiju.

Potpuri od starog cvijeća i voća

Znate onaj divni miris cimeta i jabuka? Ili pak, pomiješane arome ruža ili lavande? Potpuri je divan i suptilan način da vašem domu date prijatan i nenametljiv miris. Na mrežama možete naći bezbroj DIY varijanti potpurija, a najlakši način je da iskoristite suvo cvijeće, ili pak da isječete voće poput jabuke ili pomorandže na kolutove (i dodate cimet po potrebi), zapečete u rerni na nižoj temperaturi između sat vremena i dva sata, a potom ih poprskate sa malo eteričnog ulja poput geranijuma, bergamota ili sandalovine, i rasporedite u činiji. I voila – dobili ste ne samo predivan osvježivač prostora, već i dekoraciju koja neće proći neopaženo.

Kuvanje voća i vina

Ukoliko potpuri nije vaša ,,šoljica čaja”, ali želite da vaš dom dobije tu ,,prazničnu notu”, najjednostavniji način je da skuvate voće sa malo začina. Karanfilić, cimet i anis daće potpuno novu aromu. Nevezano da li kuvate vino ili čaj, ovako nešto brzo će učiniti atmosferu toplijom i prijatnijom.

Svježe cvijeće

Naravno, ne treba zaboraviti ni da svježe cvijeće i te kako čini razliku. Čak i u zimsko vrijeme postoje vrste koje mirišu istim intenzitetom kao ljetnji buketi, a koji će vaš dom pretvoriti u najljepši vrt.

Maramice za sušenje veša sa mirisom

Jedan od najlakših trikova za osvježavanje je i da iskoristite mirišljave maramice za mašinu za sušenje veša na drugi način. Sve što je potrebno jeste da sa njima pređete preko jastuka i kreveta i vidjećete da će čitav prostor mirisati na svježe.

Sprejevi za namještaj i zavjese

Ovi proizvodi sada su popularniji nego ikad ponajviše zbog raznolikosti mirisa. Na vama je da li želite da odaberete aromu pamuka, kremaste vanile, ,,spicy” cimeta ili nešto drugo. Poprskajte malu količinu na zavjese i draperije ili na namještaj i garantujemo da ćete osjetiti razliku.