PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Ove namirnice jačaju imunitet

Foto: Pixabay

Evo nekoliko zimskih namirnica bogatih hranljivim materijama koje treba uvrstiti u ishranu ove sezone.

Pred nama je sezona praznika, a čini se da i van nje volimo da u zimskim danima spremamo bogate trpeze. Ljudi zaborave na zdravu ishranu i gledaju na praznike kao na period opuštanja.

Međutim, kada sve to prođe, generalni osjećaj nije tako sjajan. Imamo znatno manje energije i stomak nas muči svakodnevno, što od prejedanja, što zbog toga što zaboravimo da pojedemo i nešto “na kašiku”.

Zima je zapravo period kada izuzetno moramo da vodimo računa o svom imuntetu i zdravlju, a najbolji saveznik u toj borbi su nam uvijek zdrave namirnice – voće i povrće.

Evo nekoliko zimskih namirnica bogatih hranljivim materijama koje treba uvrstiti u ishranu ove sezone.

Bundeva

Iako se uglavnom povezuje sa jeseni, bundeva je fantastičan izvor vitamina za zimu. Obiluje i beta-karotenima, koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A i bogata je vlaknima. Sjeme bundeve je prepuno gvožđa, cinka i magnezijuma, pa ga nemojte bacati.

I konzervisana i svježa je dobra opcija, iako dr Ruben Čen za “Outsideonline.com” kaže da je konzervisana bundeva izazivala rasprave među nutricionistima.

-Zavisi za šta je koristite. Ako se radi isključivo o nutritivnom profilu, svježe je obično bolje. Za pečenje, konzervirana bundeva će obično biti efikasnija, ali postoji mnogo načina da se kuva i pripremi svježa bundeva za pite i druga jela – kazao je on.

On napominje da, kada birate konzervirane sorte, treba da pogledate sastojke kako biste bili sigurni da je 100 odsto bundeva i da sadrži malo natrijuma.

Cvekla, brokoli i prokelj

Ovo povrće ne samo da ima odličan ukus, već je i bogato vitaminima A, B9, C i K, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom, tvrdi dr Čen. Takođe je bogat izvor antioksidanata u obliku betacijanina, fenola, luteina, zeaksantina i alfalipoične kisjeline.

Cvekla sadrži pomalo od skoro svih vitamina i minerala koji su tijelu potrebni zimi, a posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u zdravlju srca.

Samo jedna šoljica sirovog brokolija obezbjeđuje 90 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom C, nešto što nam je potrebno u zimskim mjesecima.

Prokelj, osim što sadrži slične vitamine kao cvekla i brokoli, sadrže antioksidant kempferol, koji se proučava zbog njegove efikasnosti u spriječavanju oštećenja ćelija.

Pomorandže

Osim ogromne količine vitamina C koje sadrže pomorandže, one takođe imaju mnogo vlakana koja pomažu u varenju. Sve vrste pomorandži su odlične za užinu, pa probajte i mandarine, tangerine i klementine.

Blitva

Blitva se često uzgaja u zimskim baštama na mjestima gdje klima nije previše hladna. To je zato što povrće dobro podnosi mraz.

Mala porcija kuvane blitve pokriva dnevni nivo vitamina K, A, C i magnezijuma. Tamno lisnato povrće ima antioksidante i antiinflamatorna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti.

Izvor: ona.rs