DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Novooboljelih od kovida 5.774, preminulih 28, od utorka nove mjere

Ilustracija

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.938. Njih 5.774 je bilo pozitivno, dok je preminulo 28 osoba.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta ,,Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 209 pacijenata.

Vlada Srbije propisala je sedam mjera zaštite od širenja korona virusa, saznaje ,,Blic”. Mjere će biti u primjeni od narednog utorka, a najveća promjena je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata na 18 sati.

Mjere su:

1. Skraćenje radnog vremena do 18:00 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

7. Gorenavedene mjere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svijetlu kretanja epidemiološke situacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas da, zbog dramatične korona situacije u Srbiji, osnovni problem u ovom trenutku predstavljaju bolnički kapaciteti u Beogradu i da se preostala i obezbijeđena mjesta čuvaju samo za teške slučajeve. On je rekao da će lakši slučajevi od sjutra biti smještani u Nišku banju, a već od danas u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu.

– Nikada više nismo imali ni pregleda, ni pozitivnih, ni preminulih, ni onih koji zahtjevaju bolničko liječenje – upozorio je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Kako je ,,Blic” pisao školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmjene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvjesnija da stariji razredi prelaze na online, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Izvor: blic.rs