DRUŠTVO SLAJDER

FOTOGRAFKINJA KATICA NIŠAVIĆ TALENAT RAZVIJA U BELGIJI: Kvalitet ne poznaje prepreke

Beranka Katica Nišavić poručuje svima da kvalitet ne poznaje prepreke. Nakon što je zavšila Fakultet političkih nauka odlučila je da, ipak, počne više da razvija svoj talenat fotografkinje. Prijavila se  da bude dio jednog projekta Evropske unije u sklopu Erasmus+, a Belgijanci su ubrzo njenu prijavu izdvojili i uvažili u odnosu na stotine drugih.

Ono što Belgijanci posebno ističu prilikom odabira kandidata jeste entuzijazam, kreativnost, konstantna želja da se napreduje i uči novo.

– Pretpostavljam to je ono što je i u mom slučaju bilo prepoznato – kaže Katica za MNE magazin.

Rezidencija

Bila je godinu dio ESC projekta ( European Solidarity Corps) za mlade koji daje priliku da steknu iskustvo i upoznaju državu kroz kratkoročni ili dugoročni boravak u određenoj zemlji, odnosno u organizaciji u zavisnosti od interesovanja. Kaže da je umjetnički ESC projekat prava rijetkost, te se prisjeća da je prije toga obavila gomilu upornih i detaljnih pretraga sve dok nije naišla na otvoren poziv koji je objavila rezidencija Destelheide Hanenbos u Belgiji. Riječ je o umjetnička rezidencija koja se nalazi u gradiću Dworp, desetak kilometara južno od centra Brisela. Kompleks je više zgrada koje sadrže različite prostorije – od hale za koncerte, teatar sale, muzičkog studija, sobe za fotografiju, clay sale, radnih prostorija… Osim nje, u ovom projektu bila je još jedna Italijanka.

Umjetnici

Katica je u toj rezidenciji bila dio tima za komunikacije tako da je njen glavni zadatak bio upravo foto dokumentovanje rada umjetnika koji dolaze ( AiH Artists in Residence). Vrijeme je većinom provodila sa slikarima, muzičarima, dizajnerima, plesačima i nerijetko i sama aktivno učestvovala u njihovim procesima stvaranja.

-Tu je bio Niall Fallon. Zajedno smo radili na inspiraciji oko miks izvođenja performansa i stvaranja zvuka. Tu je i Mr Donka slikar. Sa njim sam se družila i pomagala kada je god trebalo da se nešto imrpovizuje oko izložbe…I Polly Pollet, takođe, za crteže; Raisa Van Damme fotografkinja – sa njom sam radila camera obscura eksperiment – priča ona.

Radila je i dizajn postera, magazina, flajera, kreiranje edukativnih foldera, uređivanje bloga i pisanje tekstova, organizaciju umjetničkih tura.

– Članstvo u Internacionalnom Klubu, pohađanje Ljetnje akadamije… Zaduženja su, zaista, bila raznolika s obzirom da su i sami dani u rezidenciji bili takvi, pa sam dobila potpunu slobodu izbora da radim ono što me najviše ispunjava – objašnjava ona.

Izdvaja Ljetnju Akademiju Umjetnosti kao jedno nevjerovatno iskustvo gdje je imala priliku da usavrši vještine eksperimentisanja sa različitim materijalima ,,Serendipity’’ pod mentorstvom Anite Evenepoel ( Kraljevska akademija likovnih umjetnosti, Antverpen) i Tine De Ruysser ( PXL-Mad Škola umjetnosti, Haselt).

– Foto presovanje na različitim vrstama tekstilnog materijala, formiranje i oblikovanje plastike ( medicinskih implanata) pod toplotom, rad na materijalima sa sublimacionim štampačem, parnim i lasersim rezačem, 3D tekstil origami, slikanje i preklapanje… Ovo iskustvo je za mene bilo jedno veliko osvježenje koje je otvorilo nova polja inspiracije i jedan sasvim drugačiji način predstavljanja fotografije i uopšte umjetnosti – navodi Katica.

Članstvo u Internacionalnom klubu dovelo je do toga da se, kaže ona, izrodi jedan divan projekat u oblasti ljudskih prava i umjetnosti ,,New Pangaea’’ koje će biti realizovan iduće godine u avgustu. Ovaj projekat će, kako objašnjava, predstavljati omladinsku razmjenu i priliku da mladi ljudi, zavisno od umjetničkih disciplina koje preferiraju, pohađaju radionice koje će pratiti temu Evrope bez granica.

-Iako je moj boravak u rezidenciji završen, jako mi je drago što ću predstavljati ,,sponu’’ između Crne Gore i Belgije, tako što ću kao youth leader voditi mlade kreativce iz Crne Gore na ovu razmjenu – ističe naša sagovornica.

Foto knjiga

Izdvaja, takođe, personalni umjetnički projekat – takozvanu foto knjigu ,,Humans of Destelheide & Hanenbos’’ koji je bio realizovan na holandskom jeziku, što je predstavljalo veliki izazov, kako u pripremi tako i u realizaciji. Knjiga je rađena ručno, pa predstavlja unikat koji je i danas postavljen na ulazu u rezidenciju i omogućava radoznalim posjetiocima da upoznaju bolje čitavo osoblje koje stoji iza imena ove rezidencije.

-Takođe sam kamerom bilježila momente u ateljeima, od Slike i Slikovnosti, Poezije video pokreta, preko Kreativnog pisanja i komponovanja, pa do Kolektivnog teatra, Animacije… Ove fotografije našle su se na socijalnim mrežama i stranicama magazina rezidencije, portfolijima umjetnika, kao i na objavama De Veerman- organizacije za umjetničku edukaciju sertifikovane od Flamanske vlade. Fotografije koja sam bilježila tokom cjelogodišnjeg boravka u rezidenciji našle su se na posterima, u časopisima, prospektima, edukativnim folderima umjetnika, višenamjenskoj štampi foto materiala – kaže ona.

Kroz ovaj program naučila je mnogo toga.

-Autonomija koju samostalan život donosi je nešto što ima i svoje izazove, ali jednom kad se pređu, oni donose razna otkrića. Naučila sam koliko je moguće ostvariti potencijale kroz konstantno napuštanje zone komfora. Koliko je važno zauzeti se za sebe i svoj rad. Koliko je divno putovati sam, upoznavati ljude, otvoriti pluća za nove avanture. Naučila sam da uvijek možemo više i ljepše od onoga što trenutno jesmo – zaključuje naša sagovornica.

 

N.Đ.