DRUŠTVO PREPORUKA

KAVARIĆ: Ljekari dnevno pregledaju čak 300 do 400 građana

Broj kovid suspektnih pacijenata u kovid centrima domova zdravlja u posljednjih desetak dana svakodnevno bilježi rast od 90, pa i do sto odsto u odnosu na prethodni dan – kazao je za Pobjedu direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, ističući da u liječenju oboljelih od korona virusa upravo primarna zdravstvena zaštita trpi ogroman pritisak.

Na dnevnom nivou, navodi on, imaju od 300 do 400 obrađenih pacijenata koji imaju simptome kovida, od kojih se na testiranje uputi od 70 do 100.

I minulih mjeseci, ali posebno sada kada se bilježi konstantan rast broja oboljelih, izazovi sa kojima se suočava zdravstvena zaštita na primarnom nivou su ogromni, kaže Kavarić, budući da se ,,najveći broj pacijenata, skoro 95 posto liječi u kućnim uslovima uz podršku službi domova zdravlja“.

– Samo određeni, na sreću manji broj, je u bolnicama i drugim institucijama, dok se praktično gro borbe sa kovidom odvija na nivou primarne zdravstvene zaštite. Svi domovi zdravlja su remodelirali rad na kovid model funkcionisanja preko kovid centara. U Podgorici ih imamo tri, dva za odrasle i jedan za djecu – kaže on.

Podsjećajući da do sada nije zatvoren nijedan objekat domova zdravlja, Kavarić ističe da će, u slučaju da se nastavi trend rasta inficiranih, rad ovih ustanova biti remodeliran u odnosu na razvoj situacije i potrebama kovid pacijenata.

Kavarić naglašava da u podgoričkim domovima zdravlja ne bilježe veći broj oboljelih medicinskih radnika, što je, objašnjava on, dijelom zasluga i iskustva koje su zdravstveni ranici vremenom stekli.

– Ukoliko se epidemija bude razvijala ovim tempom, prestruktuiraćemo uposlene. Sada rade dvije sedmice, pa dvije odmaraju. Ako bude potrebe, povećaćemo broj timova koji rade u postojećim centrima – kazao je Kavarić.

Kao odgovor na usložnjavanje epidemiološke situacije, on ne isključuje i otvaranje novih kovid ambulanti.

– Ako situacija to bude tražila razmislićemo o otvaranju novih objekata pošto Dom zdravlja na teritoriji Podgorice ima skoro 20 objekata, 20 zgrada, od kojih smo, za sada, samo dvije upotrijebili, na Zlatici i u Tološima. Ako bude trebalo mi ćemo otvoriti još kovid centara – najavio je Kavarić.

Čitav sistem Doma zdravlja Podgorica dnevno bilježi između 2.500 do 3.000 pacijenata, a sve jedinice na teritoriji grada redovno primaju pacijente i pružaju opšte zdravstvene usluge.

Dnevni izvještaj Kovid centra Doma zdravlja Podgorica od 14. septembra pokazuje da ljekari ove ustanove prate stanje 480 kovid pacijenata.

Od toga, kako se navodi, timovi Jedinice za patronažu obavili su 43 kućne posjete za davanje terapije u stanu pacijenata, dok su 61 kućnu posjetu obavili kovid timovi Centra za laboratorijsku dijagnostiku radi uzorkovanja pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid-19. Urađeno je 13 snimanja pluća u Centru za radiološku dijagnostiku pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid-19, kao i 25 transporta kovid pacijenata koje je obavila kovid ekipa Jedinice za sanitetski transport.

– Kovid centar za odrasle u Tološima obradio je 376 pacijenata (89 pregleda i 287 konsultacija), 45 pacijenata upućeno je na testiranje. Obavljeno je 15 kućnih posjeta, a jedan pacijent iz Kovid centra upućen je u Urgentni blok Kliničkog centra. Kovid centar za odrasle na Zlatici obradio je 99 pacijenata (67 pregleda i 32 konsultacije), 17 pacijenata upućeno je na testiranje i obavljeno je 20 kućnih posjeta – navodi se na sajtu Doma zdravlja Podgorica.

 

Izvor: Pobjeda