DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Počela gradnja vrtića u Bloku VI

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, uz prisustvo potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i direktora Uprave javnih radova Rešada Nuhodžića, položili su danas kamen temeljac za izgradnju vrtića u Bloku VI vrijednog više od dva miliona eura, kapaciteta za 215 djece, koji će biti završen za godinu dana.

Vrtić, koji je površine oko 1.600 kvadratnih metara, se gradi kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na zemljištu koje je ustupio Glavni grad.

Potpredsjednik Simović i ministar Šehović su naglasili da je obrazovanje jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, što se potvrđuje svakog dana i na svakom novom projektu, te da se u Glavnom gradu planiraju ili realizuju obrazovni projekti vrijedni 20 miliona eura.

Kako je naglasio resorni ministar Šehović, vrtićem u Bloku VI zaokružuje se izgradnja vrtića na teritoriji Glavnog grada kroz prvi projekat sa CEB-om, u okviru kojeg su već izgrađena tri vrtića: u Zagoriču, Starom aerodromu i sada samostalnoj opštini Tuzi.

Dodatno, već naredne godine se mogu očekivati konkretni koraci na novom projektu sa CEB-om, kroz koji će se samo u Podgorici graditi još četiri vrtića i to: u City kvartu, još jedan na Starom aerodromu, Zlatici i Tuškom putu. To znači da će samo na teritoriji Glavnog grada, iz saradnje sa CEB-om biti sedam novih vrtića.

-Kada tome dodamo i novi, nedavno ugovoreni, projekat sa Evropskom investicionom bankom za totalnu rekonstrukciju dva vrtića u Podgorici, te druge planirane projekte, možemo slobodno reći da smo u prethodne četiri godine napravili ogroman korak kada je riječ o povećanju kapaciteta predškolskih ustanova u Glavnom gradu – rekao je Šehović.

On je najavio da će narednih dana otpočeti gradnja vrtića u Herceg Novom i u Pljevljima.

Novi vrtić u Bloku VI sadržaće radne sobe, višenamjenski prostor, trijažu, prostor za preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije, čajnu kuhinju, perionicu, tehničke i ostale prateće prostorije.